NIBOR, avledet fra engelsk Norwegian Interbank Offered Rate, er den renten norske banker er villig til å låne hverandre penger til i en nærmere spesifisert periode.

Nibor beregnes og publiseres hver dag klokken 12.00 fra Oslo Børs for løpetidene én uke, én måned, to måneder, tre måneder og seks måneder etter nærmere regler fastsatt av administrator for Nibor, som er selskapet Norske Finansielle Referanser AS. Rentene fastsettes etter nærmere regler ut fra bidrag fra de største bankene som forplikter seg til å være såkalte panelbanker.

Nibor brukes som referanse ved fastsettelse av rentene på finansielle instrumenter og avtaler i norske kroner, særlig obligasjonslån og derivater.

Aktiviteten i det norske interbankmarkedet domineres i volum av transaksjoner i valutamarkedet. Grunnlaget for å beregne Nibor er derfor basert på de renter Nibor-bankene står overfor i utenlandske markeder, særlig US dollar-renter, tillagt den avkastning som oppnås gjennom forskjellen mellom den aktuelle vekslingskurs og kurstillegg eller -fradrag for den aktuelle løpetiden, «termintillegget».

Organiseringen av fastsettelsen av Nibor er godkjent av Finansdepartementet med hjemmel i lov om fastsettelse av referanserenter (LOV-2015-12-04-95) med nærmere bestemmelser gitt i forskrift (FOR-2016-11-16-1333).

Ansvarlig administrator for Nibor er Norske Finansielle Referanser AS, som er et heleid datterselskap av næringsorganisasjonen Finans Norge.

De seks panelbankene er:

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.