NIBOR

Artikkelstart

NIBOR, avledet fra engelsk Norwegian Interbank Offered Rate, er den renten norske banker er villig til å låne hverandre penger til i en nærmere spesifisert periode.

Faktaboks

Også kjent som
Norwegian Interbank Offered Rate

Beregning og publisering

Nibor beregnes og publiseres hver dag klokken 12.00 fra Oslo Børs for løpetidene én uke, én måned, to måneder, tre måneder og seks måneder etter nærmere regler fastsatt av administrator for Nibor, som er selskapet Norske Finansielle Referanser AS. Rentene fastsettes etter nærmere regler ut fra bidrag fra de største bankene som forplikter seg til å være såkalte panelbanker.

Beregningsgrunnlag

Nibor brukes som referanse ved fastsettelse av rentene på finansielle instrumenter og avtaler i norske kroner, særlig obligasjonslån og derivater.

Aktiviteten i det norske interbankmarkedet domineres i volum av transaksjoner i valutamarkedet. Grunnlaget for å beregne Nibor er derfor basert på de renter Nibor-bankene står overfor i utenlandske markeder, særlig US dollar-renter, tillagt den avkastning som oppnås gjennom forskjellen mellom den aktuelle vekslingskurs og kurstillegg eller -fradrag for den aktuelle løpetiden, «termintillegget».

Organisering og ansvar

Organiseringen av fastsettelsen av Nibor er godkjent av Finansdepartementet med hjemmel i lov om fastsettelse av referanserenter (LOV-2015-12-04-95) med nærmere bestemmelser gitt i forskrift (FOR-2016-11-16-1333).

Ansvarlig administrator for Nibor er Norske Finansielle Referanser AS, som er et heleid datterselskap av næringsorganisasjonen Finans Norge.

Panelbanker

De seks panelbankene er:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg