Derivat er et verdipapir hvor verdien er eksakt bestemt av verdien til noe annet. Verdien til kan være bestemt av en aksje, obligasjon, valuta, vare eller hvilket som helst annet verdifullt objekt.

Faktaboks

Uttale
derivˈat

Et derivat på en aksje vil for eksempel gi en bestemt utbetaling avhengig av hva aksjekursen er på et bestemt tidspunkt.

De fleste derivater handles på børs.

Det finnes en rekke forskjellige finansielle derivater. De fleste er mer eller mindre kompliserte varianter eller kombinasjoner av terminkontrakter og opsjoner.

En terminkontrakt er en avtale om kjøp eller salg av et bestemt objekt på et gitt fremtidig tidspunkt til en pris som er avtalt i dag. Standardiserte terminkontrakter kalles futurekontrakter.

En opsjon er en avtale som gir en aktør en rett, men ikke en plikt, til å kjøpe eller selge et objekt til en bestemt pris på eller innen et gitt fremtidig tidspunkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg