Handelsbanken

Artikkelstart

Handelsbanken er en svensk forretningsbank og et finanskonsern med hovedkontor i Stockholm. Den ble grunnlagt i 1871 som Stockholms Handelsbank, og fikk navnet Svenska Handelsbanken i 1919, men opererer stort sett bare under navnet Handelsbanken. Den har et nettverk av bankfilialer i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Storbritannia og Nederland, og tilstedeværelse i ytterligere rundt ti land.

Faktaboks

Også kjent som
eg. Svenska Handelsbanken AB

I 2018 hadde Handelsbanken en omsetning på mer enn 40 milliarder svenske kroner, forvaltet mer enn 600 milliarder svenske kroner på vegne av kundene, og hadde mer enn 12 000 ansatte.

Utvikling

Handelsbanken overtok flere svenske banker, deriblant Bankaktiebolaget Norra Sverige, Norrlandsbanken, Bankaktiebolaget Södra Sverige, Mälarebanken, Vänersborgsbanken, Gotlandsbanken, Skånska Banken, fra 1990 også svenske livsforsikringsselskap samt banker i det øvrige Norden. Livsforsikringsvirksomheten er organisert gjennom datterselskapet Handelsbanken Liv og SPP. I 2007 solgte Handelsbanken livsforsikringsselskapet SPP til norske Storebrand.

Handelsbanken i Norge

I Norge ble Handelsbanken etablert i 1986, først med et representasjonskontor og i 1988 med et norsk datterselskap. 1990 overtok banken Oslo Handelsbank (grunnlagt 1917 som Depositobanken), i 1991 Stavanger Bank, i 1993 deler av Oslobanken og i 1999 Bergensbanken. Handelsbankens norske datterselskap gikk i 1994 inn i det svenske morselskapet, som i 1995 også etablerte sin livsforsikringsvirksomhet her i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg