Skandinaviska Enskilda Banken AB

Stockholm, svensk finanskonsern dannet i 1972 ved sammenslutning av Stockholms Enskilda Bank (grunnlagt 1856 av André Oscar Wallenberg) og Skandinaviska Banken (grunnlagt 1864). Driver bankvirksomhet, livsforsikring (Trygg Liv), fondsforvaltning m.m. SEB har virksomhet i Norden, Baltikum, Tyskland, Polen og Ukraina, i alt rundt 580 filialer og over 5 mill. privatkunder. Overtok i 1997 forsikringsselskapet Trygg-Hansa, hvor skadeforsikringsdelen ble solgt til danske Codan i 1999. Privatbanken i Norge ble overtatt i 2005. Selskapet hadde en omsetning på 36,88 mrd. SEK og totale aktiva på 2179 mrd. SEK (2010). Antall ansatte var rundt 19.000. Største eier er Wallenberg-familiens investeringsselskap Investor.

Faktaboks

også kjent som:
SEB

SEB har en lang historie i Norge, både som investor og långiver. Stockholms Enskilda Bank og Wallenberg-familien bidro sterkt med kapital ved oppstarten av både Norsk Hydro og Orkla, og familien forble en betydelig eier i Orkla frem til 1977. SEB var den første svenske bank som etablerte et internasjonalt representantkontor i Oslo i 1981, og etablerte filial i Norge i 1994, etter at Norges undertegning av EØS-avtalen gjorde dette mulig.

Navnet

Ordet Enskilda skriver seg fra enskild bank, tidligere svensk betegnelse på forretningsbank som hadde rett til å utstede sedler, og hvor aksjonærene stod solidarisk ansvarlige for bankens forpliktelser.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg