Stockholm, svensk finanskonsern dannet i 1972 ved sammenslutning av Stockholms Enskilda Bank (grunnlagt 1856 av André Oscar Wallenberg) og Skandinaviska Banken (grunnlagt 1864). Driver bankvirksomhet, livsforsikring (Trygg Liv), fondsforvaltning m.m. SEB har virksomhet i Norden, Baltikum, Tyskland, Polen og Ukraina, i alt rundt 580 filialer og over 5 mill. privatkunder. Overtok i 1997 forsikringsselskapet Trygg-Hansa, hvor skadeforsikringsdelen ble solgt til danske Codan i 1999. Privatbanken i Norge ble overtatt i 2005. Selskapet hadde en omsetning på 36,88 mrd. SEK og totale aktiva på 2179 mrd. SEK (2010). Antall ansatte var rundt 19.000. Største eier er Wallenberg-familiens investeringsselskap Investor.

SEB har en lang historie i Norge, både som investor og långiver. Stockholms Enskilda Bank og Wallenberg-familien bidro sterkt med kapital ved oppstarten av både Norsk Hydro og Orkla, og familien forble en betydelig eier i Orkla frem til 1977. SEB var den første svenske bank som etablerte et internasjonalt representantkontor i Oslo i 1981, og etablerte filial i Norge i 1994, etter at Norges undertegning av EØS-avtalen gjorde dette mulig.

Ordet Enskilda skriver seg fra enskild bank, tidligere svensk betegnelse på forretningsbank som hadde rett til å utstede sedler, og hvor aksjonærene stod solidarisk ansvarlige for bankens forpliktelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.