Skandinaviska Enskilda Banken AB

Artikkelstart

Skandinaviska Enskilda Banken AB er et svensk finanskonsern som ble dannet i Stockholm i 1972 ved sammenslutning av Stockholms Enskilda Bank (grunnlagt i 1856 av André Oscar Wallenberg) og Skandinaviska Banken (grunnlagt i 1864). Den driver bankvirksomhet, livsforsikring (Trygg Liv), fondsforvaltning med mer.

Faktaboks

Også kjent som
SEB

Hovedmarkedene er Norden, Baltikum og Tyskland. Banken er børsnotert på Stockholms børs. Største eier er Wallenberg-familiens investeringsselskap Investor.

Konsernet overtok i 1997 forsikringsselskapet Trygg-Hansa, hvor skadeforsikringsdelen ble solgt til danske Codan i 1999. Privatbanken i Norge ble overtatt i 2005.

SEB har en lang historie i Norge, både som investor og långiver. Stockholms Enskilda Bank og Wallenberg-familien bidro sterkt med kapital ved oppstarten av både Norsk Hydro og Orkla, og familien forble en betydelig eier i Orkla frem til 1977. SEB var den første svenske banken som etablerte et internasjonalt representantkontor i Oslo i 1981, og den etablerte en filial i Norge i 1994, etter at Norges undertegning av EØS-avtalen gjorde dette mulig.

Navnet

Ordet Enskilda skriver seg fra enskild bank, tidligere svensk betegnelse på forretningsbank som hadde rett til å utstede sedler, og hvor aksjonærene sto solidarisk ansvarlige for bankens forpliktelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg