ND-program står for narkotikaprogram med domstolskontroll og er en landsdekkende straffereaksjon innført fra 2016. Ordningen innebærer straffegjennomføring i frihet og er et alternativ til soning i fengsel.

Faktaboks

Også kjent som

ND-ordningen

Formålet med ND-programmet er å være et alternativ til ubetinget fengsel for personer som ønsker å gjøre en innsats for å bryte et negativt handlingsmønster og å komme ut av et liv preget av rus.

ND er et alternativ til ubetinget fengselsstraff for rusmiddelavhengige som dømmes for kriminalitet knyttet til rusavhengigheten. Det kan være kriminalitet begått i ruspåvirkning, eller for å finansiere rus. Den som dømmes må være motivert og ønske å gjøre en innsats for å bli rusfri og gjøre endringer i livet. Dom på ND krever samtykke fra den som skal dømmes og at kriminalomsorgen har utarbeidet personundersøkelse i forkant av dom. Det er påtalemyndighetene som må be kriminalomsorgen om å utarbeide personundersøkelse. ND-program kan anvendes i stedet for flere år lange dommer, og det kan gis som vilkår for delvis betinget reaksjon. I 2019 (HR-2019-1643-A) avsa Høyesterett en dom på 6 års fengsel for narkotikavirksomhet, der hele straffen ble gjort betinget på vilkår av at domfelte gjennomførte ND-program.

ND blir satt som særvilkår for en betinget dom. Det blir gitt en prøvetid på mellom to og fem år, som setter rammene for tiden ND-programmet skal vare. Domstolene fører kontroll med domfelte under straffegjennomføringen, og det er strenge vilkår som synliggjør at domfelte er under rehabilitering.

Ved lovendring i 2016 ble straffeloven § 38 endret slik at ordningen ble gjort permanent.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg