Myken fyr

Artikkelstart

Myken fyr er en fyrstasjonJutøya, i Rødøy kommune, Nordland. Den ble opprettet som ledfyr i 1918, automatisert og avbemannet i 1975.

  • Tårnets høyde: 12,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 40,3 meter
  • Lysvidde: 13,8 nautiske mil
  • Lyskarakter lykt: Oc WRG 6s

Navnet

Fyrstasjonen har fått navn etter fiskeværet den ligger i, og navnet kan stamme fra det gammelnorske ordet myki. Det betyr møkk og kan vise til at det er mye fugleskitt på øyene.

Historikk

I 1892 ble det satt opp en enkel fyrlykt av tre på Jutøyhatten for å veilede fiskerne i området. Den brant opp i 1894, men allerede samme år kom en ny støpejernslykt på plass. Lyset fra lykta var imidlertid for svakt, mente fiskerne og krevde sterkere saker. Det skjedde først i 1918. Siden det ikke fantes særlig sterkere ubemannede lykter enn den som var der, ble lykta erstattet av en bemannet fyrstasjon på samme plassen. Det ble bygget en typisk familiestasjon på Jutøya med et laftet bolighus med plass nok for fyrvokteren og hans familie, og et ekstra rom til en reserveassistent som skulle tjenestegjøre deler av året. På taket ble det montert en 4. ordens lykt i lyktehuset på toppen av et lavt tretårn. Året etter ble fyrlykta erstattet av den 3. ordens lykta som egentlig var bestilt fra Frankrike, men som hadde blitt forsinket på grunn av første verdenskrig som pågikk. Under andre verdenskrig var fyrstasjonen okkupert av tyske soldater og fyret slukket mesteparten av tiden. I 1955 ble Myken fyrstasjon elektrifisert med strøm fra det lokale kraftlaget, med dieselaggregater som reserve. Etter at fyret var avbemannet sto det tomt til 1993. Fra da av har Kystverket leid det ut til privatpersoner som har drevet det som besøksfyr. Myken fyrstasjon ble fredet i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg