Faktaboks

Etymologi

etter gårdsnavnet Munkerud, tidligere klostergods.

Munkfors Bruk
Det gamle Munkfors bruk er vernet som industrielt kulturmiljø.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Munkfors er et tettsted og en kommune i Värmland i Sverige.

Tettstedet

Munkfors bruk
Munkfors bruk ca. 1900.
Av /Tekniska museet.

Tettstedet ligger rundt 50 kilometer nord for Karlstad og har 2900 innbyggere (2021). Stedet har industritradisjoner tilbake til 1670-årene med etableringen av Munkfors bruk. Deler av det gamle bruksmiljøet er vernet.

Kommunen

Munkfors kommune ligger i midtre del av Värmland, har et areal på 142 kvadratkilometer og 3670 innbyggere (2024). Klarälven slynger seg gjennom kommunen fra nord til sørvest og danner mange meandre. Ellers preges landskapet av skogkledd morene og myr. I vest når kommunen inn i Rannsjön.

Det meste av industrien er konsentrert til kommunesenteret Munkfors. Det største industriforetaket er Voestalpine Precision Strip AB, som lager kaldvalset båndstål. Turismen har i senere tid fått økende betydning.

Sør for kommunesenteret ligger Ransäter, et tidligere jernverk grunnlagt på 1600-tallet. Her ligger forfatteren Erik Gustaf Geijers barndomshjem, nå Geijer-museum. Ransäter var også Tage Erlanders hjemsted (Erlandergården).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg