Mund

Artikkelstart

Mund var en dansk-norsk adelsslekt, muligens fra Mecklenburg, hvor en Nicolaus Mund nevnes i 1458. Slekten er utdødd på mannssiden.

Den danske slekten kan føres tilbake til en person med navn Henrik, som hadde sønnen Peder Mund, nevnt i 1489 og 1511 blant adelen i Ribe stift. Han var gift med Bodil Pedersdatter Skeel, som ble myrdet i 1532 av Kirsten Pouls. Sønnen Søren Mund skjøt senere Kirstens bror Niels Vinter. Sørens sønn Niels Mund (død etter 1622) nevnes i 1596 blant den norske adelen.

Niels Mund ble gift med Inger Prosdatter Hørby, datter av lagmann i Skien, Pros Lauritssøn Hørby og Kirsten Iversdatter Jernskjegg (fra Fritsø). Med henne kom Niels Mund i besittelse av herregården Bjerkevoll i Eidanger. Sønnene Søren og Pros Mund (død 1644) ble begge sjøoffiserer. Den sistnevnte var admiral. Som sjef for en eskadre på 17 skip ble han 13. oktober 1644 ved Femern angrepet av en overlegen svensk-hollandsk flåte på 42 skip under Carl Gustav Wrangel. Slaget var en del av Hannibalfeiden mellom Danmark-Norge og Sverige. Størsteparten av Pros Munds skip gikk tapt, og han selv mistet livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg