Våpen

Slekten Jernskjeggs våpen fra Tanum kirke i Larvik.

Av /Arnstein Rønning.
Lisens: CC BY SA 3.0

Jernskjegg er et navn som ble brukt om den norske grenen av slekten Baden, som døde ut i 1618. Slekten førte en gull halvmåne over en sølv musling i blått felt i sitt våpen. Det er ikke bevist at denne slekten har noen forbindelse med den eldre slekten Jernskjegg, men en viss likhet i våpenføring kan tyde på en slektsmessig sammenheng.

Den eldste kjente mann av slekten er Laurids Pedersen Baden (død ca. 1475). Hans sønnesønns sønn, admiral Hans Lauridsen (død 1566) var lensherre over Brunla len fra 1561.

Til en annen gren av slekten hører Laurids Pedersen Badens sønnesønn, berghøvedsmann i Norge, lensherre over Gimsøy kloster og Skien, Iver Jensen Jernskjegg til Oddenstrup og Fritsø. Han makeskiftet til seg Fritsø gods fra kronen i 1541. Hans sønn Peder (1551–1616) til Fritsø var lensherre over Brunla og Numedals len.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg