Mosambikstrømmen

Artikkelstart

Mosambikstrømmen er en varm havstrøm vest i Indiahavet som går sørvestover langs kysten av Afrika. Strømmen begynner nord for Madagaskar og flyter langs østkysten av Mosambik gjennom Mosambikkanalen

Faktaboks

Uttale
mosambˈikstrømmen

Der Den sørlige ekvatorialstrømmen møter Madagaskar og det afrikanske kontinentet deler den seg i tre grener: Den østafrikanske kyststrømmen som følger det afrikanske kontinentet nordover, Øst-Madagaskar-strømmen som følger østkysten til Madagaskar sørover og Mosambikstrømmen som går vestover rundt nordspissen av Madagaskar før den følger kontinentet sørover fra omtrent 10° sørlig breddegrad. Herfra strømmen Mosambikstrømmen gjennom Mosambikkanalen frem til rundt 25° sørlig breddegrad, hvor strømmen forenes med Øst-Madagaskar-strømmen og danner Agulhas-strømmen.

Bevegelsen i Mosambikstrømmen domineres av en serie med store sørgående virvler. Virvlene oppstår ved Komorene grunnet virvlingen strømmen pådrar seg når den passerer nordspissen av Madagaskar. Det oppstår i gjennomsnitt fire virvler årlig som har hastigheter på opptil 0,5 meter per sekund og volumtransport på om lag 15 millioner kubikkmeter per sekund (15 Sv). I motsetning til kontinuerlige havstrømmer, transporterer virvlene i kanalen klorofyll fra kysten til midten av kanalen, dette er svært gunstig for reproduksjonen til en rekke sjøfugler og øker konsentrasjonen av diverse fiskearter. Virvlene i Mosambikstrømmen har også påvist påvirkning på virvling i Agulhas-strømmen og følgelig utveksling av varme og salt mellom havmasser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg