Morsø kommunes byvåpen henter motivet fra Dueholm Kloster.
.
Mors
Mors
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Salgjerhøj
Utsikt mot nordøst fra Salgjerhøj.
Salgjerhøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Morsø kommune består av øyene Mors og Agerø i Limfjorden i Danmark, og tilhører Region Nordjylland. Kommunen har 20 665 innbyggere i 2017 og et areal på 363 kvadratkilometer. Den eneste byen Nykøbing Mors som har 9135 innbyggere i 2017.

Mors

Mors er den største øya i Limfjorden og har fastlandsforbindelse med Thy via Vilsundbroen og med Salling via Sallingsundbroen, i tillegg til ferjeforbindelse over Nees Sund og Feggesund. Mors har et areal på 363 km² og har 20 603 innbyggere i 2017.

80 prosent av arealet er dyrket mark med stor produksjon av korn og svin, men kommunen har også en del industri. Turistnæringen er økende og Morsø har flere museer, blant annet traktormuseene i Solbjerg og Ovtrup, Støperimuseet og Moler Museet. Nordmors preges av høydedraget Bjerbybuen, der Salgjerhøj er øyas høyeste punkt (89 meter over havet), men hvor klippeformasjonen Hanklit trekker flest tilreisende.

Mors er en fruktbar og ganske tett befolket øy; mange steder preget av vindmøller. Mors er forbundet med Thy over Vilsundbroen og mot Salling via Sallingsundbroen. Det er ferje til Thy fra Neessund og til Han Herred ved Feggesund. Høyeste punkt er Salgjerhøj, 89 meter over havet.

Agerø

Agerø er en liten øy med et areal på 3,8 kvadratkilometer og 26 innbyggere i 2017. Landbruk er eneste næringsvei. Fugleværnfonden eier Stenklipperne, et fredet naturreservat på den nordvestre delen av øya som er en viktig rasteplass for trekkfugler. Agerø kirke ligger midt på øya og ble bygget i 1908.

Nykøbing Mors

Nykøbing Mors hadde 9033 innbyggere i 2022 og er administrasjonssenter for Morsø kommune.

Byen nevnes første gang i 1299, og oppstod omkring johannitterklosteret Dueholm fra 1370. Nykøbing Mors var viktig under sildefisket på 1400–1600-tallet, og da havet brøt gjennom ved Agger Tange i 1825 blomstret sjøfartsnæringen opp og satte sitt preg på byen de neste hundre år. Mye av bebyggelsen i sentrum er fra årene omkring 1900. I sentrum ligger Støberimuseet, et industri og støperimuseum i den gamle hovedbygningen til Morsø Støbegods. Den norsk-danske forfatteren Aksel Sandemoses var født i Nykøbing Mors, som ga inspirasjon til fortellingen om Janteloven.

Nykøbing Mors er vennskapsby med Flekkefjord.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg