Muhammad Al-Baradei

Anon. Begrenset gjenbruk

Mohamed ElBaradei er en egyptisk diplomat og internasjonal tjenestemann, og senere politisk aktivist, som i 2005 mottok Nobels fredspris.

ElBaradei er utdannet jurist fra Kairo-universitetet (1962) med spesialisering i internasjonal rett fra New York University (1974, hvor han senere underviste i samme fag (1981–1987).

På 1960-tallet tjenestegjorde han i den egyptiske utenrikstjeneste, og var utsending til FN både i New York og Genève. Mellom 1974 og 1978 var han assistent for Egypts utenriksminister.

I 1984 ble ElBaradei tilknyttet Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), først som assisterende generaldirektør for internasjonale forbindelser (1984–1993, deretter som byråets generaldirektør (1997–2009). Han var der særlig engasjert i arbeidet med å avdekke illegale atomvåpenprogrammer i land som Irak, Iran og Nord-Korea. IAEA og ElBaradei ble sammen tildelt Nobels fredspris for 2005 for denne innsatsen.

Mohamed ElBaradei vendte tilbake til Egypt etter sin internasjonale karrière i 2010. Der engasjerte han seg politisk i opposisjon til president Hosni Mubarak og hans regime, først ved å arbeide for endringer i Egypts valglovgivning.

Da opprøret i Egypt, rettet mot Mubaraks regime, brøt ut i 2011 deltok ElBaradei i protestene, og ble satt i husarrest. Etter å ha bli satt fri ble han av flere grupper utpekt som deres representant ved framtidige forhandlinger med regjeringen. I 2012 dannet han et politisk parti, Grunnlovspartiet, som etter presidentvalget gikk inn en bredere sammenslutning, Den nasjonale redningsfronten, rettet mot den nye presidenten, Mohamed Morsi fra Det muslimske brorskap, som ble valgt i 2012.

Etter at Mubarak var avsatt vurderte ElBaradei å stille som president, men gjorde det ikke. Derimot var han for en kort periode i juli–august 2013 visepresident. Dette skjedde etter at Morsi var avsatt av Egypts militære ledelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.