Minotaur (bæreraketter)

Den første Minotaur V-raketten klar for oppskytning ved NASAs Wallops Flight Facility i 2013.

Artikkelstart

Minotaur er en familie av amerikanske bæreraketter.

Faktaboks

Uttale
tˈaurus

Minotaur-C

Minotaur-C, tidligere kjent som Taurus, var den første raketten i familien og er den eneste som er til kommersiell bruk. Den kan ha opptil fire trinn og kan løfte en nyttelast på 1,4 tonn til en lav jordbane på 200 kilometer bane med en ekvatorvinkel på 28°. Raketten ble skutt opp for første gang 13. mars 1994.

Minotaur I

Minotaur I er en firetrinnsrakett basert på Minuteman-raketten. Raketten kan løfte 580 kg til lav jordbane. Den ble skutt opp for første gang 27. januar 2000.

Minotaur IV, V og VI

Minotaur IV er basert på Peacekeeper-raketten. Raketten er en firetrinnsrakett og kan løfte opp til 1,7 tonn til lav jordbane.

Minotaur V er en videreutviklet versjon av Minotaur IV bestående av fem trinn. Raketten er designet for å kunne løfte 630 kg til en geosynkron overføringsbane. Den ble skutt opp for første gang 7. september 2013, da den fraktet romfartøyet LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) ut i rommet for NASA.

Minotaur VI er en Minotaur IV med et ekstra trinn, slik at det blir en femtrinnsrakett. Den kan løfte hele 3,1 tonn til lav jordbane.

Minotaur-rakettene blir produsert av Northrop Grumman.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg