Northrop Grumman Corporation

Northrop Grumman B-2A Spirit

/U.S. Air Force photo.
RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk
Av /U.S. Air Force photo.

Artikkelstart

Northrop Grumman Corporation er et amerikansk forsvarsindustrikonsern.

Faktaboks

Uttale
nˈå:þrəp grˈʌmən kå:pərˈeiʃn

Konsernet produserer fly, våpensystemer og radar-, overvåkings-, navigasjons- og romteknologisystemer. Det var tidligere også en av verdens største skipsbyggere (Newport News Shipbuilding ble solgt til Huntington Ingalls Industries i 2011) og er ved siden av Lockheed Martin og Boeing en av de største konsernene innen forsvarsindustri.

Virksomhet

Northrop Grumman Corporation har hovedkvarter i Falls Church i Virginia. Konsernets omsetning var på 35,7 milliarder amerikanske dollar i 2021, og antall ansatte var omkring 90 000 ved slutten av året.

Historie

Northrop Grumman ble opprettet i 1994 etter sammenslåingen av Northrop Corporation og Grumman Corporation. Konsernet har senere vokst sterkt og overtatt blant annet Vought Aircraft Company (i 1994), Westinghouse Electric Corporation (i 1996, elektronikk), Logicon Corporation (i 1997, IT-systemer), Litton Industries (i 2001, elektronikk og IT-systemer) og TRW Incorporated (i 2002, romsystemer).

Innen flysektoren har Northrop Grumman produsert blant annet stealth-bombeflyet B-2A og dronen Global Hawk, samt er delleverandør av flydeler til Boeing og Airbus. Northrop Grumman fikk i oktober 2015 kontrakt for utvikling og produksjon av det nye bombeflyet B-21 Raider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg