Minamata-sykdom er oppkalt etter den japanske byen Minamata på sørøstkysten av Kyushu. Her oppdaget man et av de første og mest alvorlige utslagene av sykdom relatert til forurensing. Det skjedde i slutten av 1950-årene da flere mennesker ble rammet av kvikksølvforgiftning.

Faktaboks

Uttale
minamˈata-sykdom

Minamata var en typisk fiskerby da en kjemisk fabrikk (Chisso) ble etablert. Fabrikken slapp ut store mengder kvikksølv som forurenset den viktigste matkilden for byens befolkning: fisk og skalldyr.

I perioden 1953–1960 ble det registrert 43 dødsfall og hundrevis av tilfeller med alvorlige misdannelser hos mennesker etter kvikksølvforgiftning i sentralnervesystemet. Forgiftningen fikk senere navnet Minamata-sykdom.

Ofrene for katastrofen fikk etter lange rettssaker tilkjent erstatninger. Saken vakte stor internasjonal oppmerksomhet og førte til nye og strengere regler for industriutslipp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg