Faktaboks

Michael Melchior
Født
31. januar 1954, Danmark
Michael Melchior
Michael Melchior ble innsatt som rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo høsten 1980. Foto er tatt i 1993
Michael Melchior
Av /Aftenposten, SCANPIX.
Michael Melchior 2006
Michael Melchior 2006
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Michael Melchior er en dansk-israelsk rabbiner som nedstammer fra en lange rekke danske rabbinere. Han studerte ved Yeshivat Hakotel i Jerusalem, under flere ledende ortodokse rabbinere. I 1980 ble han ansatt som rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo. Michael Melchior flyttet, med sin familie, til Jerusalem i 1986, der han grunnla sin egen ortodokse menighet. Han har også opprettholdt sin tette kontakt med det jødiske samfunnet i Norge. Han sønn, Joav, er i dag rabbiner i Oslo, mens Michael Melchior har tittelen overrabbiner.

Ved siden av sitt virke som rabbiner, har Michael Melchior også vært aktiv innenfor israelsk politikk, arbeidet mot antisemittisme, internasjonale organisasjoner, interreligiøs dialog, kultur og humanistisk arbeide.

Politisk virksomhet

Michael Melchior var representant for det religiøse demokratiske partiet Meimad i den israelske nasjonalforsamlingen (Knesset) fra 1999. Fra samme år var han minister for vanskelige religiøse og sosiale spørsmål og for forholdet til jøder i diasporaen i Ehud Baraks regjering. Han var viseutenriksminister for diasporasaker under Shimon Peres, fra mars 2001 til oktober 2002. Michael Melchior ble gjenvalgt til Knesset i 2003 og hadde ulike oppgaver i flere israelske regjeringer frem til 2008. Fra 2012 har han ikke stilt til flere Knesset-valg.

Annen virksomhet

Michael Melchior driver et omfattende arbeide for å fremme interreligiøs toleranse og samarbeide mellom religiøse ledere. Han har samarbeidet med, eller vært leder av mange ulike humanitære organisasjoner, som Elie Wiesel Foundation for Humanity, og organisert ulike internasjonale konferanser. Sammen med sin palestinske motpart, Sheikh Talal Sider, tok han initiativet til den første store interreligiøse konferansen i Kairo i 2002.

Michael Melchior leder fremdeles flere organisasjoner som arbeider for å fremme forståelse mellom ulike religioner og mellom religiøse og sekulære jøder i Israel, samt mellom jødiske og arabiske israelere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg