Galaktiske koordinater er størrelser som angir posisjonen til himmellegemer i Melkeveien relativt til det galaktiske ekvator sett fra solsystemet. Posisjonen oppgis i galaktisk lengde og galaktisk bredde.

De galaktiske polene er de to diametralt motsatte punktene på himmelkulen som ligger 90° nord eller sør for det galaktiske ekvator. Den nordlige pol ligger i stjernebildet Berenikes hår, den sørlige polen ligger i stjernebildet Billedhuggeren.

Det galaktiske ekvator er en storsirkel som markerer planet til galaksen med utgangspunkt i helningen til galakseskiven.

Det galaktiske ekvator heller 62° i forhold til himmelens ekvator, og skjærer denne (fra sør mot nord) i stjernebildet Ørnen og (fra nord mot sør) i stjernebildet Orion. Dette skyldes solsystemets orientering i Melkeveien.

Galaktisk lengde (l) måles i grader langs det galaktiske ekvator. Nullpunktet er gitt ved retningen til Melkeveisystemets sentrum sett fra solsystemet. Den galaktiske lengden måles østover fra 0° til 360°.

Galaktisk bredde (b) måles i grader vinkelrett på det galaktiske ekvator og regnes positivt mot den galaktiske nordpol, og negativt mot den galaktiske sydpol. Den galaktiske bredden er 0° ved det galaktiske ekvator og ±90° ved de galaktiske polene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.