galaktiske koordinater

Illustrasjon av det galaktiske koordinatsystemet, som angir posisjonen til himmellegemer i Melkeveien relativt til det galaktiske ekvator sett fra solsystemet.
Galaktiske koordinater

Artikkelstart

Galaktiske koordinater er størrelser som angir posisjonen til himmellegemer i Melkeveien relativt til det galaktiske ekvator sett fra solsystemet. Posisjonen oppgis i galaktisk lengde og galaktisk bredde.

Faktaboks

Uttale
galˈaktiske koordinˈater

Galaktiske poler

De galaktiske polene er de to diametralt motsatte punktene på himmelkulen som ligger 90° nord eller sør for det galaktiske ekvator. Den nordlige pol ligger i stjernebildet Berenikes hår, den sørlige polen ligger i stjernebildet Billedhuggeren.

Galaktisk ekvator

Det galaktiske ekvator er en storsirkel som markerer planet til galaksen med utgangspunkt i helningen til galakseskiven.

Det galaktiske ekvator heller 62° i forhold til himmelens ekvator, og skjærer denne (fra sør mot nord) i stjernebildet Ørnen og (fra nord mot sør) i stjernebildet Orion. Dette skyldes solsystemets orientering i Melkeveien.

Galaktisk lengde

Galaktisk lengde (l) måles i grader langs det galaktiske ekvator. Nullpunktet er gitt ved retningen til Melkeveisystemets sentrum sett fra solsystemet. Den galaktiske lengden måles østover fra 0° til 360°.

Galaktisk bredde

Galaktisk bredde (b) måles i grader vinkelrett på det galaktiske ekvator og regnes positivt mot den galaktiske nordpol, og negativt mot den galaktiske sydpol. Den galaktiske bredden er 0° ved det galaktiske ekvator og ±90° ved de galaktiske polene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg