Faktaboks

Mathieu van der Poel
Født
19. januar 1995, Kapellen
Mathieu van der Poel
Van der Poel iført den såkalte regnbuetrøyen alle verdensmestere på sykkel får bære, etter triumfen i Glasgow i august 2023.
Mathieu van der Poel
Av /AP/NTB.

Mathieu van der Poel er en nederlandsk syklist som konkurrer i både landeveissykling, sykkelcross og terrengsykling. Han har vunnet en rekke store éndagsritt i landeveissykling og ble også verdensmester i 2023. I sykkelcross er han verdensmester seks ganger. Han sykler for det belgiske profflaget Alpecin–Deceuninck.

Van der Poel er en allsidig rytter som er sterk i kortere stigninger og rask i spurt. Han er også en habil temporytter over korte distanser. Få syklister er like teknisk begavede som Van der Poel, noe som gir ham store fortrinn når traséene er svingete eller underlaget er vått, består av brostein eller grus. Disse egenskapene skyldes bakgrunnen i sykkelcross og terrengsykling.

Karriere

Mathieu van der Poel
Van der Poel feirer seieren i klassikerrittet Paris–Roubaix i 2023. Bak skimtes lagkameraten Jasper Philipsen (2. plass) og rivalen Wout van Aert (3. plass).
Mathieu van der Poel
Av /Reuters/NTB.

Sykkelcross

Mathieu van der Poel
Van der Poel blir verdensmester i sykkelcross i Danmark i 2019.
Mathieu van der Poel
Av /Reuters/NTB.

Mathieu van der Poel begynte tidlig med sykling og var innom de fleste disipliner: landeveissykling, sykkelcross og terrengsykling samt BMX. I junioralder utmerket han seg mest innen sykkelcross og terrengsykling, og få dager etter 20-årsdagen i 1995 ble han verdensmester i sykkelcross. I årene etterpå har van der Poel sammen med sin belgiske rival Wout van Aert dominert sporten. Van der Poel har til sammen seks verdensmesterskap i sykkelcross og er per 2024 regjerende mester.

Landevei

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel feirer over målstreken i det han vinner vårklassikkeren Milano–Sanremo i 2023.
Mathieu van der Poel
Av /AP/NTB.

Van der Poel deltok tidlig i mindre landeveisritt på våren og sommeren – tiden på året da det ikke konkurreres i sykkelcross. Etter hvert satset han stadig mer på landeveissykling, og det definitive gjennombruddet kom da han vant det største nederlandske rittet Amstel Gold Race i 2019. Samme år vant han flere flere mellomstore ritt og Storbritannia rundt sammenlagt.

Siden har van der Poel vært en del av eliten innen éndagsritt på landeveien. Van der Poel vant Flandern rundt i 2020, 2022 og 2024. Den siste seieren tok han i regnbuetrøya – drakten regjerende verdensmester sykler i.

Han vant Milano–Sanremo i 2023 og Paris–Roubaix i både 2023 og 2024. I tillegg har van der Poel vunnet det kuperte rittet Strade Bianche i Italia, som delvis går på grus.

Under landeveis-VM i Glasgow i Skottland i 2023 vant han gull. Traseen, som besto av mange kuperte runder inne i sentrum av byen, passet Van der Poels kvaliteter som syklist svært godt. Han rykket fra de andre syklistene i favorittgruppen med drøyt 20 kilometer igjen og syklet alene over målstreken – til tross for at han veltet i en sving om lag 15 kilometer fra mål.

I Frankrike rundt og Italia rundt har van der Poel én etappeseier i hvert ritt, og han har syklet med begge ledertrøyene.

Familie

Faren Adri van der Poel var selv en fremragende syklist som vant flere klassikere og VM i sykkelcross. Mathieu van der Poels morfar var den folkekjære franske landeveissyklisten Raymond Poulidor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg