Eritreas geografi

.

Eritrea er delt i to av den afrikanske Riftdalen, og er hovedsakelig delt inn tre økologiske soner. Det tempererte høylandet strekker seg opp mot 3000 moh og er en del av det nordetiopiske platå (Det etiopiske høyland). Høylandet i nord går nesten helt ut til kysten av Rødehavet. De ørkenaktige lavlandsslettene ligger øst for høylandet og strekker seg naturlig ut til kysten av Rødehavet. I den nordlige møter en smal stripe sletteland fjell som reiser seg nesten loddrett opp til platået. Lavlandet i sør er en del av Danakilørkenen, eller Danakil triangelet som til dels ligger under havets nivå. Eritrea har en kystlinje på 1347 km, og over 350 øyer. De viktigste av disse er Dahlak-arkipelet og Hanish-øyene, og korallrev. Det høyeste fjellet er Emba Soira, 3018 moh.

Geologi

Berggrunnen i Eritrea består av prekambriske bergarter som ble deformert under den panafrikanske orogenese og intrudert av granitt i begynnelsen av den paleozoiske æra. Omfattende forkastningsaktivitet ved dannelsen av Rødehavet i oligocen- og miocen-tiden.

Eritrea har rike forekomster av gull, kobber og sink. Utenfor kysten finnes forekomster av olje og gass.

Klima

Lavlandsområdene er svært varme. Årstemperaturen ligger over 30 °C, og temperaturen stiger tidvis opp til nesten 50 °C. I høylandet er klimaet mer moderat. I Asmara (2320 moh.) er middeltemperaturen for hele året 16 °C, med svært små årstidsvariasjoner. Lavlandet og Danakilørkenen får svært lit og sporadisk nedbør, hvor det er nesten ingen vegetasjon. Nedbøren i høylandet er høyere i høylandet, og Asmara får 560 mm nedbør i året, mesteparten i juli-august.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg