Eritreas geografi

.
Av .
Satellittbilde av Eritrea. På østsiden av landete ligger Rødehavet, og en kan se deler av Saudi-Arabia og Jemen på andre siden av havet. På vestsida er naboene Sudan (øverst i bildet), Etiopia (nederst) og Djibouti (helt i sørøst). Bildet er satt sammen av data fra satellittene LANDSAT 5 og LANDSAT 7.
Av /Science Photo Library/NTB.
En strand i Dahlak-arkipelet.

Artikkelstart

Eritrea er delt i to av den afrikanske Riftdalen, og er hovedsakelig delt inn tre økologiske soner. Det tempererte høylandet strekker seg opp mot 3000 meter over havet og er en del av det nordetiopiske platå (Det etiopiske høyland). Høylandet i nord går nesten helt ut til kysten av Rødehavet. De ørkenaktige lavlandsslettene ligger øst for høylandet og strekker seg naturlig ut til kysten av Rødehavet. I den nordlige møter en smal stripe sletteland fjell som reiser seg nesten loddrett opp til platået. Lavlandet i sør er en del av Danakilørkenen, eller Danakiltriangelet som til dels ligger under havets nivå.

Eritrea har en kystlinje på 1347 kilometer, og over 350 øyer. De viktigste av disse er Dahlak-arkipelet og Hanish-øyene, og korallrev. Det høyeste fjellet er Emba Soira, 3018 meter over havet.

Geologi

Berggrunnen i Eritrea består av prekambriske bergarter som ble deformert under den panafrikanske orogenese og intrudert av granitt i begynnelsen av den paleozoiske æra. Omfattende forkastningsaktivitet ved dannelsen av Rødehavet i oligocen- og miocen-tiden.

Eritrea har rike forekomster av gull, kobber og sink. Utenfor kysten finnes forekomster av olje og gass.

Klima

Lavlandsområdene er svært varme. Årstemperaturen ligger over 30 °C, og temperaturen stiger tidvis opp til nesten 50 °C. I høylandet er klimaet mer moderat. I Asmara (2325 meter over havet) er middeltemperaturen for hele året 16 °C, med svært små årstidsvariasjoner. Lavlandet og Danakilørkenen får svært lit og sporadisk nedbør, hvor det er nesten ingen vegetasjon. Nedbøren i høylandet er høyere i høylandet, og Asmara får 560 millimeter nedbør i året, mesteparten i perioden juli-august.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg