Marwan Barghouti er en palestinsk politisk leder fra Vestbredden. Han ble født i 1959 i Kafr Kubr. Barghouti studerte ved Birzeit Universitetet, hvor han også var leder for studentrådet. Barghouti ble en prominent leder for Fatah-partiet på Vestbredden. 

Under den første intifadaen ble han arrestert og deportert til Jordan 1987–92, men kom tilbake og ble innvalgt i det palestinske parlamentet 1996. I 2002, under den andre intifadaen, ble han igjen arrestert etter de israelske aksjonene på Vestbredden. Han ble stilt for retten i Israel 2003, anklaget for å ha organisert selvmordsaksjoner. Rettssaken mot Barghouti ble utsatt flere ganger av formelle grunner, men 2004 ble han dømt til fem ganger livsvarig fengsel pluss førti år for drap. Barghouti selv hevder at han er en politisk leder og ikke har noe med den militære delen av det palestinske opprøret å gjøre. Han anerkjenner heller ikke den israelske domstolen.

Barghouti blir ofte beskrevet som den mest populære lederen av den såkalte yngre garde i palestinsk politikk. Han er populær både hos Fatah-aktivister og hos Hamas, og Hamas har flere ganger krevd at han skulle løslates i fangeløslatelsesforhandlinger.

I mars 2017 iverksatte han en stor sultestreik med over tusen deltagere blant palestinske fanger i israelske fengsler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.