Marwan Barghouti

Faktaboks

Marwan Barghouti
Født
1959
Marwan Barghouti, under en tale i Ramallah i 2000.
Marwan Barghouti
Av /AP Photo/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Marwan Barghouti er en palestinsk politisk leder fra Vestbredden. Han sitter i israelsk fengsel med flere livstidsdommer. Han er likevel regnet som en sentral palestinsk politisk leder og nevnes stadig som en mulig arvtager til president Mahmoud Abbas.

Bakgrunn

Marwan Barghouti ble født i 1959 i Kafr Kubr. Barghouti studerte ved Birzeit Universitetet, hvor han også var leder for studentrådet. Barghouti ble en prominent leder for Fatah-partiet på Vestbredden. Han ledet blant annet Tanzim som var en paramilitær gruppe under Fatahs kontroll.

Virke under intifadaene

Under den første intifadaen ble han arrestert og deportert til Jordan i 1987–1992, men kom tilbake og ble innvalgt i det palestinske parlamentet i 1996. I 2002, under den andre intifadaen, ble han igjen arrestert etter de israelske aksjonene på Vestbredden. Han ble stilt for retten i Israel i 2003, anklaget for å ha organisert selvmordsaksjoner. Rettssaken mot Barghouti ble utsatt flere ganger av formelle grunner, men i 2004 ble han dømt til fem ganger livsvarig fengsel pluss førti år for drap. Barghouti selv hevder at han er en politisk leder og ikke har noe med den militære delen av det palestinske opprøret å gjøre. Han anerkjenner heller ikke den israelske domstolen.

Virke fra fengsel

Barghouti blir ofte beskrevet som den mest populære lederen av den såkalte yngre garde i palestinsk politikk. Han er populær både hos Fatah-aktivister og hos Hamas, og Hamas har flere ganger krevd at han skulle løslates i fangeløslatelsesforhandlinger. I mars 2017 iverksatte han en stor sultestreik med over tusen deltagere blant palestinske fanger i israelske fengsler. Streiken varte i 40 dager og tok slutt 27. mai 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg