Kungälv
Kungälv med Bohus festning.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Kungälv er en by og kommune i Bohuslän i Sverige. Byens navn er avledet fra middelalderbyen Kungahälla (norsk Konghelle), som lå fire kilometer vest for dagens by.

Byen

Kungälv by ligger ved Göta älv, 20 km nord for Göteborg, og har 27 000 innbyggere (2020).

Historie

Modell av Båhus og Kungälv
Det gamle Konghelle ble brent og ødelagt i 1612, og byen flyttet nedunder Bohus festning.

Det gamle Konungahelle (Konghelle) var opprinnelig en norsk by. I tidlig middelalder var den en av Norges og Nordens viktigste byer. En rekke kongemøter fant sted i Konghelle. Byen ble brent flere ganger, blant annet av venderne i 1136. Etter et svensk angrep i 1612 (Kalmarkrigen) ble byen helt ødelagt. Den ble gjenreist noen kilometer lengre øst, nærmere Bohus festning, og fikk da sitt nåværende navn. Byen ble svensk ved freden i Roskilde (etter den såkalte Krabbekrigen) i 1658. Lokaliseringen under festningen viste seg likevel lite tjenlig, og på 1660-tallet begynte flyttingen til dagens plassering ved elva, fullført 1680.

Kommunen

Restad
Kungälv. Landskapet er kupert, med skjærgårdskyst.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Kungälv kommune tilhører Västra Götalands län, har et areal på 365 km2 og 48 900 innbyggere (2022). Kommunen har et kupert landskap. Kungälv, som inngår i Stor-Göteborg, har et næringsliv som domineres av nærheten til Göteborg. Tjeneste- og handelsnæringene er viktigst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg