Estadio Santiago Bernabéu

Utsiden av Santiago Bernabéu-stadion.

Estadio Santiago Bernabéu
Av /Reuters/NTB.

Estadio Santiago Bernabéu er hjemmebanen til den spanske fotballklubben Real Madrid. Arenaen har en kapasitet på 81 044.

Historie

Arenaen som i dag heter Estadio Santiago Bernabéu, ble bygget i årene 1943–1947 etter initiativ fra klubbpresident Santiago Bernabéu. Den ble åpnet i desember 1947. Real Madrid slo portugisiske Belenenses 3–1 i åpningskampen. Tilskuerkapasiteten var på om lag 100 000, men den økte til 125 000 i den andre byggefasen som pågikk i årene 1952–1954. I 1955 stemte klubbmedlemmene i Real Madrid over arenaens navn, og med et stort flertall ble navnet Estadio Santiago Bernabéu vedtatt.

Estadio Santiago Bernabéu ligger i et område av Madrid som heter Chamartín, like i nærheten av der klubbens gamle arena Estadio Chamartín lå.

VM-arena

Arenaen var en av Europas mest moderne fra åpningen av, men det varte helt til 1965 før hele Real Madrids administrative apparat kunne flytte inn der. Estadio Santiago Bernabéu ble oppusset i anledning VM-sluttspillet i 1982 – blant annet ble det satt opp et nytt tak som dekket om lag 75 prosent av setene. Tilskuerkapasiteten ble redusert til i underkant av 99 000. VM-finalen mellom Italia og Vest-Tyskland ble spilt på Estadio Santiago Bernabéu.

Nyere moderniseringer

Estadio Santiago Bernabéu
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

I løpet av sesongen 1999/2000 foregikk en ny modernisering av arenaen. Tilskuerkapasiteten ble ytterligere redusert, denne gangen til 75 000, fordi de siste ståplassene ble erstattet med seter. Dessuten påbegynte Real Madrid en økt kommersiell satsing, med åpning av flere restauranter og lokaler for forretningsaktiviteter. Dette gjorde at Estadio Santiago Bernabéu ble satt opp på UEFAs liste over «Elite Stadiums» i 2007.

På 2000-tallet har arenaen blitt modernisert i flere faser. President Florentino Pérez har hatt ambisjoner om å oppgradere Estadio Santiago Bernabéu til verdens beste arena. I perioden 2001-2006 ble det investert over en milliard kroner blant annet for å utvide arenaen mot øst, bygge en ny fasade, sette inn nye VIP-losjer, oppgradere pressens område på tribunen og spillergarderobene, og installere varmesystemer på tribunene.

I januar 2014 ble det presentert en ny plan for oppgradering, blant annet for å bygge et uttrekkbart tak. Det tok tid å få finansieringen på plass, men i 2019 startet omsider renoveringsprosjektet. I løpet av perioden klubben ikke kunne ha tilskuere på kampene under koronapandemien, benyttet Real Madrid anledningen til å foreta innvendige renoveringer (blant annet for å sette inn en uttrekkbar bane, som skal gjøre det mulig å bruke arenaen også til andre ting enn fotballkamper). Hjemmekampene ble i denne perioden spilt på reservelagets arena.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg