Marianne Gullestad

Faktaboks

Marianne Gullestad
Født
28. mars 1946, Kristiansand
Død
10. mars 2008, Oslo

Artikkelstart

Marianne Gullestad var en norsk sosialantropolog, som fra 1998 var professor II ved Universitetet i Tromsø. Forskningen hennes har hatt stor betydning for framveksten av Norden som antropologisk region.

Gullestad var gjesteforsker ved University of Chicago i tre omganger mellom 1983 og 1994, og i periodene 1989–1992 og 1996–1997 var hun forskningsleder ved Norsk senter for barneforskning i Trondheim. Fra 1998 var hun ansatt i forskerstilling ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo og Norges Forskningsråds program for internasjonal migrasjon og etniske relasjoner (IMER).

Hun markerte seg sterkt som deltaker i samfunnsdebatten, og mottok Eilert Sundts forskningspris (1989) og ALLFORSKs pris for forskning og formidling (1993).

Forskning

Marianne Gullestad tok magistergraden i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen i 1975 og ble dr.philos i 1984. Begge avhandlingene bygger på antropologiske feltarbeider i norske urbane miljøer og begge ble senere utgitt i bokform. Boka som bygger på doktorgraden, Kitchen-Table Society: A Case Study of the Family Life and Friendships of Young Working-Class Mothers in Urban Norway (1984), vant stor anerkjennelse og la grunnlaget for en forskerkarriere der det først og fremst er ulike sider ved norsk kultur som står i fokus. Her la Gullestad særlig vekt på å skildre og analysere det dagligdagse på en slik måte at norske lesere kan se den kulturelle dimensjonen i hva de ellers tar for gitt. I tillegg til å basere seg på ordinære antropologiske feltarbeider, omfattet Gullestads forskning også studier av skrevne livshistorier, hjemmeinnredninger og fotoalbum. Hun markerte seg dessuten i innvandringsdebatten.

Utvalgte utgivelser

Noen av bøkene har kommet i flere utgaver, og mange finnes både på norsk og engelsk.

  • Livet i en gammel bydel. Livsmiljø og bykultur på Verftet og en del av Nøstet (1979)
  • Kitchen-Table Society: A Case Study of the Family Life and Friendships of Young Working-Class Mothers in Urban Norway (1984)
  • Kultur og hverdagsliv. På sporet av det moderne Norge (1989)
  • The Art of Social Relations. Essays on Culture, Social Action and Everyday Life in Modern Norway (1992)
  • Hverdagsfilosofer. Verdier, selvforståelse og samfunnssyn i det moderne Norge (1996)
  • Det norske sett med nye øyne. Kritisk analyse av norsk innvandringsdebatt (2002)
  • Plausible Prejudice: Everyday Experiences and Social Images of Nation, Culture and Race (2006)
  • Misjonsbilder. Bidrag til norsk selvforståelse. Bruk av foto og film i tverrkulturell kommunikasjon (2007)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg