Margrethe von der Lippe

Faktaboks

Margrethe von der Lippe

Margrethe Lund

Født
9. juli 1913, Trondheim
Død
10. mars 1999

Keramikerparet Jens og Margrethe von der Lippe.

Artikkelstart

Margrethe von der Lippe var en norsk keramiker. Hennes fat med malte fisker og blomster, særlig tulipaner, i begittingsteknikk var den kunstneriske signaturen. Arbeidene til Margrethe von der Lippe har gjerne en foredlet, solid pottemakerkarakter.

Bakgrunn

Margrethe von der Lippe tilhørte den kjente pottemakerfamilien Lund i Trondheim. I årene 1932–1933 studerte hun ved Staatliche Kunstgewerbeschule, Wien og på SHKS i 1935–1936. I 1936 ble hun ansatt som dekoratør hos Jens von der Lippe og Heddy Astrup. I 1938 giftet Jens og Margrethe seg og det samme året flyttet verkstedet til Wessels gate i Oslo. Sannsynligvis var arbeidsfordelingen mellom de to det første tiåret slik at han dreide og hun dekorerte godset.

Verksted

Ekteparet lot seg inspirere av Herrebøe Fajansefabrikk og annen 1700-talls fajanse, noe deres arbeider bærer preg av. I denne periode brukte de hvit tinnglasur og håndmalt dekor, som blomster, blader og rissede mønster. I tillegg kom von der Lippe til å lage keramikk inspirert av 1700- og 1800-talls trønderkeramikk, slik mange norske keramikere gjorde på 1950-tallet.

Det var ikke alltid paret klarte å holde en høy nok standard på varene. Deres produksjon fra 1940-tallet bar til tider preg av hastverk. Sannsynligvis skyldes det den store etterspørselen av forbruksvarer under og etter okkupasjonsårene.

Separatutstilling på Forum

Margrethe von der Lippe. Prydfat i dekorert keramikk. 1960/70-tallet.
Prydfat

I 1957 hadde ekteparet separatutstilling på Forum i Oslo. Der viste de brukskunst av både hverdagslig karakter og eksklusive arbeider, som et bord med dekorerte fliser av Margrethe von der Lippe. Form og dekor skilte seg betraktelig fra det de produserte på første halvdel av 1940-tallet.

Von der Lippe utstilte fat med dekorerte fisker som skulle bli en slager i hennes produksjon. Karl Teigen skrev i anledning av utstillingen det samme året: «En slik keramikkutstilling med så mange eksperimenter og rendyrkete ting har naturligvis kostet meget tid og hardt arbeide – men også meget glede når tingen lykkes.»

Pottemakeri

Margrethe von der Lippe og ektemannen fikk Jacob-prisen i 1970. Hun er representert ved Nasjonalmuseet, KODE og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, samt flere utenlandske museer.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • «Tendenser 76», Galleri F 15, Moss, 1976
  • Kunstnerforbundet, Oslo, 1972

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • Galleri Vikerødegården, Furnes, 1978
  • Høstutstillingen, Kunstnernes Hus, Oslo 1949

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norsk keramikk 1940-1975, Samler & Antikkbørsen, 2/2011
  • Clayhills, Harriet (1959). 33 brukskunstnere, Bonytt forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg