Faktaboks

Manta
Uttale
mˈanta

Manta er en havneby i Ecuador, som ligger ved munningen av elven Río Charapotó, 170 km nordvest for landets største by Guayaquil. Manta har en vakker strandpromenade med tilgang til strender, hoteller og restauranter. Den har også en godt utviklet indre by. Ved folketellingen i 2010 hadde byen 217 553 innbyggere (INEC), og var dermed landets syvende største og den største byen i provinsen Manabi.

Næringsliv

Manta er Ecuadors viktigste havneby etter Guayaquil. Viktige eksportvarer som transporteres ut av byen inkluderer kaffe og kakao. Andre næringsveier for lokalbefolkningen er fiske, hermetisering av tunfisk og turisme.

Manta er forbundet med hovedstaden Quito med en direkte flyforbindelse. Byen får mange tilreisende i feriesesongen og i helger. De besøker først og fremst bystrendene El Murcielago og Tarqui som befinner seg langs strandpromenaden. Det er også populære strender utenfor byens sentrum.

Kultur

I Ecuador er provinsen Manabi særlig kjent for sitt kjøkken med tilbereding av sjømat. Det inkluderer retter som ecuadoriansk ceviche, encebollado og fiske- og skalldyrretter dandert i kokossaus eller peanøttsaus. Det er et stort antall manabiske restauranter også i andre provinser i Ecuador.

Dessuten er det her de opprinnelige panamahattene blir laget. De blir tilvirket med strå fra toquilla-planten som er typisk for stedet.

Historie

Manta fikk ikke egen bystatus før i 1922. Regionen hadde imidlertid en lang historie fra førkolonial tid, da den var sete for Manta-kulturen som blomstret fra år 500 til år 1526 etter vår tidsregning.

Fra 1999 til 2009 hadde USA en militærbase i Manta. Formålet var å overvåke ulovlig narkotikatransport. Tilstedeværelsen av utenlandsk militært personell var imidlertid politisk omstridt, og baseavtalen ble ikke fornyet da den utløp i 2009.

Manta fikk hard medfart under et jordskjelv som rammet Ecuador 26. april 2016. 211 personer omkom, og det forårsaket betydelig materielle skader på mange bygninger. Blant annet raste flytårnet på Eloy Alfaro-lufthavnen sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg