Malawis flagg og våpen

Våpenskjoldet til Malawi står på et fundament som symboliserer Mount Mulanje.

Riksvåpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Malawis flagg fra 2010 til 2012.

Malawis flagg 2010-2012
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Malawis flagg har tre like brede, horisontale striper i svart, rødt og grønt (regnet ovenfra), belagt med en rød oppstigende (halv) sol på det svarte feltet.

Flagget

Malawis flagg ble innført ved uavhengigheten i 1964. I perioden 2010–2012 ble et nytt flagg brukt, med de samme fargene, men i rekkefølgen rødt-svart-grønt, og med den halve solen erstattet av en hel sol på midtfeltet.

Endringen i 2010 ble gjennomført etter en intens diskusjon hvor den politiske opposisjonen forsøkte å stanse regjeringens forslag rettslig. President Bingu Mutharikas begrunnelse for forslaget om nytt flagg var at flagget må avspeile «at Malawi nå er et økonomisk utviklet land», ikke et utviklingsland som den oppadstigende solen antyder. Opposisjonspartienes sterke reaksjon mot flaggskiftet gjaldt dels at begrunnelsen etter deres mening tilslørte at landet langt fra er økonomisk utviklet, dels at flaggskiftet innebar betydelige kostnader i en situasjon hvor det skrikes etter investeringer på de fleste samfunnsområder. Etter at president Mutharika døde i april 2012, vedtok nasjonalforsamlingen å gjeninnføre det opprinnelige flagget.

Våpenskjoldet

Våpenskjoldet er to ganger delt, øverst blå bølger på sølv bunn, i midten et rødt felt med gyllen løve, nederst en oppgående gyllen sol på svart bunn. Hjelm med hjelmklede i rødt og gull; som hjelmtegn en ørn svevende over oppgående sol over blå bølger. Skjoldholdere er en løve og en leopard. Skjoldet står på et fundament som symboliserer fjellet Mount Mulanje; nederst et tekstbånd med mottoet Unity and freedom, «Enhet og frihet».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg