Malawis flagg og våpen

Flagget

Malawis flagg ble innført ved uavhengigheten i 1964 og har tre like brede, horisontale striper i svart, rødt og grønt (regnet ovenfra), belagt med en rød oppstigende (halv) sol på det svarte feltet. I perioden 2010–2012 ble et nytt flagg brukt, med de samme fargene, men i rekkefølgen rødt-svart-grønt, og med den halve solen erstattet av en hel sol på midtfeltet.

Endringen i 2010 ble gjennomført etter en intens diskusjon hvor den politiske opposisjonen forsøkte å stanse regjeringens forslag rettslig. President Mutharikas begrunnelse for å godkjenne forslaget om nytt flagg var at flagget må avspeile "at Malawi nå er et økonomisk utviklet land". Opposisjonspartienes sterke reaksjon mot flaggskiftet gikk dels på at begrunnelsen etter deres mening tilslørte at landet langt fra er økonomisk utviklet, dels at flaggskiftet innebar betydelige kostnader i en situasjon hvor det skrikes etter investeringer på de fleste samfunnsområder. Etter at president Mutharika døde i april 2012, vedtok nasjonalforsamlingen å gjeninnføre det gamle flagget.

Våpenskjoldet

Våpenskjoldet er to ganger delt, øverst blå bølger på sølv bunn, i midten et rødt felt med gyllen løve, nederst en oppgående gyllen sol på svart bunn. Hjelm med hjelmklede i rødt og gull; som hjelmtegn en ørn svevende over oppgående sol over blå bølger. Skjoldholdere er en løve og en leopard. Skjoldet står på et fundament som symboliserer Mount Mlanje; nederst et tekstbånd med mottoet Unity and freedom, 'Enhet og frihet'.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg