MNEPR

Artikkelstart

MNEPR, internasjonalt program for å legge til rette for samarbeid og assistanse til Russland innenfor området kjernefysisk sikkerhet og håndtering av radioaktivt avfall. Prosjekter organisert innen MNEPR omfatter blant annet opprenskning og forvaring av kjernebrensel og demontering av utgåtte atomdrevne undervannsbåter.

Faktaboks

Også kjent som

The Multilateral Nuclear Environmental Programme in the Russian Federation

I regi av OECD ble en avtale om et rammeverk for dette programmet undertegnet i Stockholm i mai 2003. Ved siden av Russland har elleve OECD-land undertegnet avtalen, blant annet Norge.

Bakgrunnen for dette initiativet er den omfattende atomvirksomheten som fant sted under den kalde krigen, både sivilt og militært, og som førte til at betydelige mengder radioaktivt avfall og kjernefysisk materiale ble lagret på en uforsvarlig måte i Russland. I tillegg har kjernebrensel, som har vært brukt i ulike former for kjernefysiske installasjoner, vært dårlig sikret med fare for at radioaktivt materiale kan komme på avveie. Dette utgjør en trussel både ut fra et miljø- og et sikkerhetsperspektiv. Selv om ansvaret for å håndtere denne trusselen er et russisk anliggende, og landet i dag yter en betydelig innsats for å rydde opp i egne problemer, er atomsikkerhetsutfordringene så store at de påkaller et bredt internasjonalt engasjement.

Det samarbeidet som er innledet mellom Norge og Russland om atomsikkerhet i nordområdene, er forankret i en bilateral implementeringsavtale under MNEPR-avtalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg