Andrejevbukta
Kart med markering av Andrejevbukta
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Andrejevbukta er en tidligere servicebase for den russiske marinen som fra 1961 ble benyttet til å ta hånd om brukt kjernebrensel og radioaktivt avfall fra atomubåter. Stedet ligger ved kysten av Kolahalvøya, 55 km nordvest for Murmansk og cirka 50 km fra grensen mot Norge.

Ved dette anlegget ble det etter hvert lagret store mengder radioaktivt avfall, både i fast og flytende form. I 1982 ble Andrejevbukta åsted for et større uhell som førte til at rundt 700 000 tonn med radioaktivt vann lakk ut i Barentshavet. Opprenskningen etter uhellet ble utført i perioden 1983 til 1989. Anlegget ble som helhet vurdert til å være i svært dårlig forfatning, og med tanke på at det fremdeles er lagret store mengder med radioaktivt avfall på stedet, er det i etterkant av uhellet igangsatt et omfattende sikrings- og rehabiliteringsarbeid. Nærheten til norskegrensen har gjort at også norske myndigheter har engasjert seg. Siden 1997 har Norge sammen med Russland gjennomført flere prosjekter for å minske faren for ytterligere radioaktiv forurensning. Norge har også finansiert tiltak for å bedre infrastrukturen i området slik at oppryddingsarbeidet kan skje under mer trygge forhold. Den norske innsatsen er forankret i regjeringens handlingsplan for atomvirksomhet og miljø i nordområdene, også omtalt som Atomhandlingsplanen. Atomhandlingsplanen finansieres av Utenriksdepartementet, mens Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet forvalter tilskuddsmidlene. Målet er å fjerne alt radioaktivt avfall fra Andrejevbukta innen 2025.

Selv om sikkerheten av anlegget er et russisk ansvar er det også etablert et bredt internasjonalt samarbeid for å bistå i oppryddingsarbeidet. Samarbeidet har sitt opphav i de forpliktelsene som er knyttet til G8s globale partnerskap mot spredning av masseødeleggelsesvåpen og -materiale, og ledes av Russland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg