Andørja - øy, den nordligste av de to bebodde øyene i Ibestad kommune, Troms; 135,3 km2 og med 477 innbyggere (2017). Øya er meget berglendt med 14 topper over 1000 moh. I nord skjærer Straumsbotn seg nesten ni km inn i landet. For øvrig er kysten relativt lite innskåret. To topper når over 1200 moh.: Langlitinden (1276 moh.) og Snøtinden (1215 moh.), henholdsvis nordøst og sørøst for fjordbotnen. Begge de toppene har mindre breer på nordøstsiden. Langlitind er Norges høyeste øytopp. Berggrunnen på Andørja består for det meste av skifer og kalk. Det er forekomster av av apatittmalm (apatitt) på øya, for tiden ikke i drift.

Bebyggelsen ligger spredt langs stranden, flere steder i små grender, særlig i Straumen/Åndervåg ved munniningen av Straumsbotn i nord, Ånstad i sørvest og Igeland vest for munningen av Ibestadtunnelen i sør. Hovednæringen er fiske, ofte i kombinasjon med jordbruk.

Med unntak av en strekning på vel fem km langs Mjøsundet i nordøst går det vei rundt hele øya; langs sørøstsiden går Fv. 848. Denne går i bro over Mjøsundet (se Mjøsundforbindelsen) i nord og videre til Løksebotn i Salangen på Fv. 84. I sør går Fv. 848 videre via Ibestadtunnelen til Rolla.

På Andørja arrangeres hvert år Tour de Andørja, et kombinert terrengløp, sykkelritt og fjelltur som går over tre dager, den andre helgen i juli. 

Navnet Andørja (norrønt Andyrja) har usikker tolkning, kan komme av and, 'mot', og yrja, 'aur, grus'. Navnet betyr da oppgrusing mot havet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.