Straumbotn luftfoto
Flyfoto av Straumbotn, en nesten ni kilometer lang fjord på Andørja. Bak til venstre ser vi Langlitinden, bak midt i bilde Snøtinden; ved fjordmunningen tettbebyggelsen Straumen
Straumbotn luftfoto

Andørja er den nordligste av de to bebodde øyene i Ibestad kommune, Troms fylke, 135,3 kvadratkilometer og med 452 innbyggere (2020). Øya er meget berglendt med 14 topper over 1000 meter over havet. I nord skjærer Straumbotn seg nesten ni kilometer inn i landet. For øvrig er kysten relativt lite innskåret.

To topper når over 1200 meter over havet: Langlitinden (1276 meter over havet) og Snøtinden (1215 meter over havet), henholdsvis nordøst og sørøst for fjordbotnen. Begge de toppene har mindre breer på nordøstsiden. Langlitind er Norges høyeste øytopp.

Berggrunnen på Andørja består for det meste av glimmerskifer og glimmergneis fra den kaledonske foldesonen (se kaledonske orogenese). Det er forekomster av av apatittmalm (apatitt) på øya, for tiden ikke i drift.

Bebyggelsen ligger spredt langs stranden, flere steder i små grender, særlig i Straumen/Åndervåg ved munningen av Straumbotn i nord, Ånstad i sørvest og Igeland vest for munningen av Ibestadtunnelen i sør. Hovednæringen er fiske, ofte i kombinasjon med jordbruk.

Med unntak av en strekning på vel fem kilometer langs Mjøsundet i nordøst går det vei rundt hele øya; langs sørøstsiden går fylkesvei 848. Denne går i bro over Mjøsundet (se Mjøsundforbindelsen) i nord og videre til Løksebotn i Salangen på fylkesvei 84. I sør går fylkesvei 848 videre via Ibestadtunnelen til Rolla.

På Andørja arrangeres hvert år Tour de Andørja, et kombinert terrengløp, sykkelritt og fjelltur som går over tre dager, den andre helgen i juli.

Navnet Andørja (norrønt Andyrja) har usikker tolkning, kan komme av and, 'mot', og yrja, 'aur, grus' i betydningen 'oppgrusing mot havet'. Navnet kan også flertall av norrønt andyrr, 'forstue', opprinnelig brukt om den trange vågen (Åndervåg) som fører inn til Straumbotn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg