Mørkgonga naturreservat

Mørkgonga i kveldslys sett mot vest med Steinsfjorden i bakgrunnen
Mørkgonga i kveldslys
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Mørkgonga naturreservat, naturreservatKrokskogen i Hole og Ringerike kommuner, mellom Gyrihaugen (682 moh.) og bratthenget ut mot Steinsfjorden.

Naturreservatet er cirka 1539 dekar og ble fredet i 2001. Vernet har vært motivert både av geologiske interesser, og av interesser for landskap, botanikk og dyreliv. Det fanger opp en rekke forskjellige landskapselementer; åssiden opp mot Gyrihaugen, dalsøkk, vann, brattheng og ur.

I bratthenget er kløfta Mørkgonga et karakteristisk innslag, likeså fontenespruten fra Migartjernbekken. Mørkgonga er dannet ved at smeltemasse fra dypet størknet i overflaten. Senere er bergarten erodert bort fordi den var mindre motstandsdyktig enn fjellet rundt.

Skogbildet preges av gran med innslag av furu og lauvtrær. I ura ved foten av bratthenget finnes et frodig belte med edelløvskog. Dette beltet er svært typisk for Krokskogskråningen helt fra Gyrihaugen i nord og til Lier i sør.

De viktigste stiene i eller like inntil verneområdet er Gamle Grøndokkvei i syd, Skardveien midt i området og blåmerket sti opp Mørkgonga. Det går en blåmerket sti også langs hele østsiden av reservatet fra Migartjern i Ringerike til Retthella i Hole kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg