Mørkgonga i kveldslys
Mørkgonga i kveldslys sett mot vest med Steinsfjorden i bakgrunnen
Mørkgonga i kveldslys
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mørkgonga naturreservat, naturreservatKrokskogen i Hole og Ringerike kommuner, mellom Gyrihaugen (682 moh.) og bratthenget ut mot Steinsfjorden.

Naturreservatet er cirka 1539 dekar og ble fredet i 2001. Vernet har vært motivert både av geologiske interesser, og av interesser for landskap, botanikk og dyreliv. Det fanger opp en rekke forskjellige landskapselementer; åssiden opp mot Gyrihaugen, dalsøkk, vann, brattheng og ur.

I bratthenget er kløfta Mørkgonga et karakteristisk innslag, likeså fontenespruten fra Migartjernbekken. Mørkgonga er dannet ved at smeltemasse fra dypet størknet i overflaten. Senere er bergarten erodert bort fordi den var mindre motstandsdyktig enn fjellet rundt.

Skogbildet preges av gran med innslag av furu og lauvtrær. I ura ved foten av bratthenget finnes et frodig belte med edelløvskog. Dette beltet er svært typisk for Krokskogskråningen helt fra Gyrihaugen i nord og til Lier i sør.

De viktigste stiene i eller like inntil verneområdet er Gamle Grøndokkvei i syd, Skardveien midt i området og blåmerket sti opp Mørkgonga. Det går en blåmerket sti også langs hele østsiden av reservatet fra Migartjern i Ringerike til Retthella i Hole kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg