Deler av tettstedet Lyngseidet med en liten del av Lyngsalpe-massivet i bakgrunnen. Foto: www.infoto.no

Harald Harnang. Begrenset gjenbruk

Lyngseidet, tettsted og administrasjonssenter i Lyngen kommune, Troms, på vestsiden av fjorden Lyngen. I tettstedet møtes Fv. 91 over det egentlige Lyngseidet, det 4 km lange eidet vestover til Ullsfjordens arm, Kjosen, som gir korteste vei til Tromsø, og Fv. 868 sørover til Oteren på E 6 og Fv. 311 nordover til Koppangen. Tettstedsbebyggelsen har spredt seg utover langs alle de tre nevnte fylkesveiene, særlig mot sør. Fra Lyngseidet går det ferge over Lyngen til Olderdalen på E 6.

Lyngseidet har industrivirksomhet i bransjen gummi-, plast og mineralsk industri (Lyngen Plast AS), likeledes noe næringsmiddelindustri. Tettstedet har betydelig turisttrafikk, blant annet som utgangspunkt for turer i Lyngsalpan, se også Lyngsalpan landskapsvernområde.

Sør i tettstedet ligger Nord-Norges største trebygning, Solhov folkehøgskole, bygget 1912-24. Skolen ble nedlagt 1987, og bygningen deretter i en periode benyttet som barne- og ungdomsskole. Etter rehabilitering brukes den i dag som overnattingssted med betydelig trafikk. Lyngseidet er et handelssted fra 1789 og har en del eldre, verneverdig byggelse, Stedet har avlsstasjon for lyngshesten eller nordlandshesten. Lyngen kirke som er en trekirke med korsplan fra 1782, ligger sentralt i tettstedet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.