Lyngseidet

Utsikt over Lyngseidet og Lyngen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Deler av tettstedet Lyngseidet med en liten del av Lyngsalpe-massivet i bakgrunnen. Foto: www.infoto.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lyngseidet, tettsted og administrasjonssenter i Lyngen kommune, Troms, på vestsiden av fjorden Lyngen. I tettstedet møtes Fv. 91 over det egentlige Lyngseidet, det 4 km lange eidet vestover til Ullsfjordens arm, Kjosen, som gir korteste vei til Tromsø, og Fv. 868 sørover til Oteren på E 6 og Fv. 311 nordover til Koppangen. Tettstedsbebyggelsen har spredt seg utover langs alle de tre nevnte fylkesveiene, særlig mot sør. Fra Lyngseidet går det ferge over Lyngen til Olderdalen på E 6.

Faktaboks

Etymologi

Førsteleddet avledet av svensk lugn/norsk logn, 'den stille', sisteleddet viser til eidet herfra vestover til fjordarmen Kjosen

Også kjent som

Ivgumuotki (nordsamisk) og Yykeänmuotka (kvensk)

Innbyggertall
768 (SSB, 2020)
Landareal
0,9 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
8152 Lyngseidet

Lyngseidet har industrivirksomhet i bransjen gummi-, plast og mineralsk industri (Lyngen Plast AS), likeledes noe næringsmiddelindustri. Tettstedet har betydelig turisttrafikk, blant annet som utgangspunkt for turer i Lyngsalpan, se også Lyngsalpan landskapsvernområde.

Sør i tettstedet ligger Nord-Norges største trebygning, Solhov folkehøgskole, bygget 1912-24. Skolen ble nedlagt 1987, og bygningen deretter i en periode benyttet som barne- og ungdomsskole. Etter rehabilitering brukes den i dag som overnattingssted med betydelig trafikk. Lyngseidet er et handelssted fra 1789 og har en del eldre, verneverdig byggelse, Stedet har avlsstasjon for lyngshesten eller nordlandshesten. Lyngen kirke som er en trekirke med korsplan fra 1782, ligger sentralt i tettstedet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg