Lyngør fyr
Lyngør fyr i Tvedestrand
Lyngør fyr

Lyngør fyr er en fyrstasjon på Kjeholmen ved Lyngør i Tvedestrand kommune, Agder fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1879, automatisert i 1989 og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde: 16,9 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 21, 3 meter
  • Lysvidde: 14 nautiske mil
  • Lyskarakter: FFl W 60s

Navnet

Fyret har navn etter øygruppa Lyngør.

Historikk

Fyret ble bygget både som kystfyr og for å vise leden inn til tettstedet Lyngør, som var en viktig plass i andre halvdel av 1800-tallet. Fyrstasjonen ble bygget som et familiefyr. Opprinnelig var fyrlyset rødt, noe som var litt uvanlig. I 1924 ble det endret til hvitt.

I 1946 fikk Lyngør fyr diafon tåkesignal, og dermed måtte fyrbygningen bygges om for å få plass til maskineriet. Da måtte også fyret ha økt bemanning, og en ny assistentbolig med to leiligheter ble bygget.

Fyrstasjonen ble drevet som familiestasjon til 1973. Som tørnstasjon måtte bemanningen økes med nok en assistent. Fyret ble fredet i 1997.

I noen år var fyret feriebolig for Kystverkets ansatte, men nå er også dette fyret blitt tilgjengelig for allmennheten. Aust-Agder Turistforening leier to bolighus av Kystverket og åpnet den i 2011 som kystledhytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg