Lyngør fyr

Lyngør fyr, Tvedestrand.

Artikkelstart

Lyngør fyr er en fyrstasjon på Kjeholmen ved Lyngør, Tvedestrand kommune, Agder fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1879, automatisert i 1989 og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde: 16,9 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 21, 3 meter
  • Lysvidde: 14 nautiske mil
  • Lyskarakter: FFl W 60s

Navnet

Fyret har navn etter øygruppa Lyngør.

Historikk

Fyret ble bygget både som kystfyr og for å vise leden inn til tettstedet Lyngør, som var en viktig plass i andre halvdel av 1800-tallet. Fyrstasjonen ble bygget som et familiefyr. Opprinnelig var fyrlyset var rødt, noe som var litt uvanlig. I 1924 ble det endret til hvitt.

I 1946 fikk Lyngør fyr diafon tåkesignal, og dermed måtte fyrbygningen bygges om for å få plass til maskineriet. Da måtte også fyret ha økt bemanning, og en ny assistenbolig med to leiligheter ble bygget.

Fyrstasjonen ble drevet som familiestasjon til 1973. Som tørnstasjon måtte bemanningen økes med nok en assistent. Fyret ble fredet i 1997.

I noen år var fyret feriebolig for Kystverkets ansatte, men nå er også dette fyret blitt tilgjengelig for allmennheten. Aust-Agder Turistforening leier assistentboligen av Kystverket og åpnet den i 2011 som kystledhytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg