Lunar Reconnaissance Orbiter

Illustrasjon av Lunar Reconnaissance Orbiter i bane rundt Månen.

Måneoverflaten fotografert fra LRO 10. august 2009

.
Lisens: fri

Lunar Reconnaissance Orbiter er en amerikansk romsonde som går i bane rundt Månen.

Faktaboks

også kjent som:
LRO

Sonden er utstyrt med sju instrumenter for blant annet å samle data og bilder av mulige landingssteder for fremtidige måneferder, vitenskapelig interessante steder, potensielle ressurser (inklusive vann) og strålingsmiljøet (kosmiske stråling). Det sentrale instrumentet her, LROC (Lunar Reconnaissance Camera), som omfatter to kameraer med telelinse (største oppløsning 0,5 m) og ett med vidvinkellinse. Det første bildet ble offentliggjort 2. juli 2009, og senere bilder har for eksempel vist Apollo-utstyr på måneoverflaten.

Lunar Reconnaissance Orbiter har gjennomført detaljerte kartlegginger av hele Månen. Romsoden har også funnet tegn til at det finnes vann eller hydrogen i kratre i polregionene som aldri blir truffet av sollys.

Teknisk

Lunar Reconnaissance Orbiter ble skutt opp sammen med LCROSS den 18. juni 2009 fra Cape Canaveral Air Force Station av en Atlas V bærerakett. Romsonden hadde en oppskytningsmasse på 1846 kg. Den er beregnet å koste omkring 504 millioner dollar.

Romsonden gikk 23. juni inn i en midlertidig månebane. I midten av september 2009 ble romsonden plassert i en omtrent sirkelformet i en høyde av ca. 50 km. Banen har gjennomgått endringer siden.

Lunar Reconnaissance Orbiter er per 2020 fortsatt aktiv rundt Månen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg