Faktaboks

Loja
Uttale
lˈåxa
Byporten i Loja, 2016
Den ikoniske byporten i Loja inneholder kunstutstillinger og en kafé.

Loja er en by i det sørlige Ecuador. Den befinner seg 430 km sør for hovedstaden Quito, og ligger 2060 meter over havet.

Loja er hovedstaden i provinsen med samme navn. Provinsen er en av de sørligste i Ecuador og grenser mot Peru i sør. Byen hadde 170 280 innbyggere ved folketellingen i 2010 (INEC).

Selve bysentrumet befinner seg nede i en dal, mens nyere bebyggelse ligger i åsene og de høyere platåene rundt. I sentrum er det flere godt bevarte bygninger fra begynnelsen av kolonitiden.

Økonomi og næringsliv

Kvegdrift og jordbruk er viktig for Lojas økonomi og arbeidsliv, i tillegg til handel. Byen har to universiteter, og mange er også sysselsatt i undervisningssektoren.

Rett utenfor byen ligger et av landets første vindparker for produksjon av elektrisitet.

Kultur og turisme

Loja har flere godt bevarte bygninger fra 1500- og 1600-tallet, deriblant den ikoniske byporten som også inneholder kunstutstillinger og en kafé. Byparken EL Jipiro er en vakkert anlagt park i midten av byen.

Loja markerer seg gjerne også som landets kulturhovedstad. Det er mange festivaler og konserter der i løpet av året. Byen har et eget symfoniorkester og arrangerer blant annet årlig kunstfestivalen «Festival Internacional de Artes Vivas».

Fra byen kan man reise videre til nasjonalparkene El Podocarpus, kjent for sitt særegne plante- og dyreliv med en høy grad av endemiske arter, og Yacuri. Begge nasjonalparkene befinner seg ved grensen mellom provinsene Loja og Zamura-Chinchipe.

Historie

Loja ble grunnlagt av Alonso de Mercadillo i 1548. Beliggenheten var strategisk for transport av gull som ble funnet og utvunnet etter kolonialiseringen av landet.

I kolonitiden var Loja viktig i forbindelse med produksjon av kinabark. Kinabark inneholder kinin og ble brukt som medisin mot malaria og andre feberliknende tilstander.

Loja ble i 1897 den første byen i Ecuador som tok i bruk elektrisk belysning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg