Litlos
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Litlos er en betjent DNT-hytteHardangervidda. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Ullensvang kommune, i Vestland fylke; 1206 meter over havet.

Turisthytta ligger i Hardangervidda nasjonalpark og har merkede sommerruter til Hellevassbu, Middalsbu, Tyssevassbu, Torehytten, Besso, Sandhaug og Hadlaskard.

Historikk

Litlosområdet er usedvanlig frodig og fra gammelt av hadde en rekke gårder langs Sørfjorden støler her. Litlos var også et viktig punkt på Hardingslepa, den gamle ferdselsveien over Hardangervidda, mellom Tinn og Sørfjorden. I 1912 ba derfor amtmannen i Søndre Bergenshus amt om at DNT bygde en turisthytte ved Litlos. Det skjedde i 1922, og ble en meget enkel ubetjent hytte, delvis gravd inn i bakken, og med 12 senger.

Hytta ble raskt populær og i 1927 fikk den bestyrer og ble betjent. I 1932 ble det bygget en ny hytte med 30 senger. Litlos ligger langt fra bygda og er en komplisert plass å være bestyrer så de har skiftet ofte. De som har holdt ut desidert lengst er Ingvald og Margit Øvregård fra Røldal. De og deres etterkommere var bestyrere fra 1957 frem til 1998, riktig nok med et lite opphold fra 1980. Litlos fikk ny hovedbygning i 1969, og har 52 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg