Litløy fyr var en fyrstasjon på Litløyas sørvestside, i Vesterålen, i Nordland. Den ble opprettet som kystfyr i 1912, automatisert i 1989 og avbemannet i 2003. I 2009 ble fyrlykta slukket og lyset erstattet av en ledlykt på mast like ved.

  • Tårnets høyde: 10,9 meter
  • Lyshøyde over høyvann var: 55,5 meter. Ny lykt: 48,7 meter
  • Lysvidde var: 20 nautiske mil. Ny lykt: 12,1 nautiske mil
  • Lyskarakter i ny lykt: Fl W 10s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den ligger på. Navnet forteller om størrelsen på øya sammenlignet med den større Gaukværøya på nordsiden.

Historikk

Fyrstasjonen ble bygget for å trygge innseilingen til Vesterålsfjorden og Eidsfjorden. Stasjonen ble bygget som et familiefyr med et bolighus. Der var det plass til en fyrvokter og en assistent med familier, dessuten rom for en enslig reserveassistent som bare var på fyret deler av året. En tredje ordens lykt ble satt inn i lyktehuset på toppen av et lavt åttekantet fyrtårn i betong.

Litløy fyrstasjon var i drift som familiefyr til 1957. Da ble både husene nord på Litløy og Gaukværøy fiskevær, som lå på naboøya, fraflyttet, og det ble vanskeligere å bo med barn på fyret. Fyrfamiliene flyttet derfor også på land, og fyret ble bygget om til tørnstasjon. To år senere ble det elektrifisert med strøm fra dieselaggregater. Lysstyrken på fyret kunne dermed økes, og på 1960-tallet var den det nest sterkeste i landet, etter Slåtterøy fyr. Fyrvokterboligen ble modernisert med eternittplater og såkalte husmorvinduer på begynnelsen av 1980-tallet.

Litløy fyr var ett av 20 fyr som Kystverket solgte i 2005 og 2006. Bø kommune ble tilbudt å kjøpe fyret, men kommunen sa nei takk. Fyret ble isteden solgt til Ellen Marie Hansteensen, som i dag driver det som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg