Slåtterøy fyr

Slåtterøy fyr, Bømlo.

Artikkelstart

Slåtterøy fyr er en fyrstasjon nord for Brandasund ved munningen av Selbjørnsfjorden, i Bømlo kommune, Vestland fylke. Fyret ble opprettet som kystfyr i 1859, automatisert i 1988 og avbemannet i 2003.

  • Tårnets høyde: 21,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 45,8 meter
  • Lysvidde: 18,5 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl(2) W 30s

I 1958 fikk Slåtterøy fyrstasjon det kraftigste lyset i Norge.

Navnet

Fyret har navn etter øya det står på. Det kan komme av det norrøne slátr. Det betyr slakt og kan bety et sted man fanger og slakter sel.

Historikk

Slåtterøy fyrstasjon skulle vise vei fra kysten og inn mot Bergen og fikk derfor et høyt støpejernstårn fra Bærums verk med fast lys i lyktehuset. Det ble utstyrt som familiefyr. I 1899 ble lyset bygget om til blinkfyr og samtidig ble en assistentbolig ført opp ved fyret. Slåtterøy radiofyr ble opprettet 1938 med kjenningssignal SL og rekkevidde 10 nautiske mil. Det ble nedlagt i 1992. Slåtterøy fyr ble okkupert av tyskerne under andre verdenskrig og i august 1940 ble fyret angrepet av allierte fly. En av døtrene i fyrvokterfamilien ble da drept og en annen alvorlig skadet.

I 1958 fikk Slåtterøy fyr elektrisitet og det kraftigste fyrlyset i landet. Samtidig ble fyret gjort om til tørnstasjon og boligen bygget om. Fyret ble fredet i år 2000. I 2004, ble «Venner av Slåtterøy fyr» startet. De leier fyret av Kystverket og tilbyr besøkende å overnatte. Slåtterøy fyr kom på frimerke i 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg