Lindern

Lindern haveby.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Lindern er et boligområde i Oslo som ligger i bydel St. Hanshaugen. Dets sørlige del ble innlemmet i byen i 1858, resten i 1948.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Lindarin, av trenavnet lind, og vin, ‘eng’.

Opprinnelig var Lindern en meget gammel gård, delt mellom Nonneseter og Hovedøya kloster på 1300-tallet. Hovedøyas part ble lagt øde etter svartedauden, og ble utlagt til bymark i 1629. Den andre parten ble i 1861 solgt til Magdalenastiftelsen, og overtatt av kommunen i 1909. Flere skoler og institusjoner ligger på Lindern, blant annet Statens institutt for folkehelse, Universitetets odontologiske fakultet, Norges veterinærhøgskole og Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Lindern haveby ble regulert i 1916 av Ernst Bjerknes for Kristiania og Aker kommuner i fellesskap, etter prinsipper utviklet av den østerrikske arkitekten Camillo Sitte, med buede gater og frittliggende blokker omkring rommelige, beplantede gårdsplasser. Alle de 525 leilighetene hadde eget WC.

De 25 boligblokkene ble oppført i tidsrommet 1917-1919 i nordisk nybarokk stil med innslag av nylouis-seize. To til tre etasjer og taketasje har fasader av pusset tegl. Halvvalmede mansardtak, hjørne- og trappetårn, fremskutte partier med tverrstilte gavler og arker gir et rikt og variert arkitektonisk uttrykk. De fleste kvartalene er tegnet av Ferdinand Linthoe, andre kvartaler er tegnet av Henry Coll og boligdirektør Harald Hals.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg