Lindern

Lindern haveby.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lindern, boligområde i Oslo, i bydel St. Hanshaugen, innlemmet i byen 1858 (sørlige del) og 1948. Opprinnelig en meget gammel gård, delt mellom Nonneseter og Hovedøya kloster på 1300-tallet. Hovedøyas part ble lagt øde etter svartedauden, og ble utlagt til bymark 1629. Den annen part ble 1861 solgt til Magdalenastiftelsen, overtatt av kommunen 1909. Flere skoler og institusjoner, bl.a. Statens institutt for folkehelse, Universitetets odontologiske fakultet, Norges veterinærhøgskole og Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Faktaboks

etymologi:
norrønt Lindarin, av trenavnet lind, og vin, ‘eng’.

Lindern haveby ble regulert 1916 av Ernst Bjerknes for Kristiania og Aker kommuner i fellesskap, etter prinsipper utviklet av den østerrikske arkitekten Camillo Sitte, med buede gater og frittliggende blokker omkring rommelige, beplantede gårdsplasser. Alle 525 leiligheter hadde eget WC.

De 25 boligblokkene ble oppført i tidsrommet 1917-19 i nordisk nybarokk stil med innslag av nylouis-seize. To til tre etasjer og taketasje med fasader av pusset tegl. Halvvalmede mansardtak, hjørne- og trappetårn, fremskutte partier med tverrstilte gavler og arker gir et rikt og variert arkitektonisk uttrykk. De fleste kvartalene er tegnet av Ferdinand Linthoe; for øvrig også av Henry Coll og boligdirektør Harald Hals.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg