Liepāja

Artikkelstart

Liepāja er en by i Latvia, ved østersjøkysten, som har 74 676 innbyggere (2017). Den er Kurlands viktigste by.

Faktaboks

Uttale
lˈiepāja
Også kjent som
ty. Libau

Liepāja har isfri havn og omfattende industri, blant annet stålverk, maskin-, næringsmiddel-, tekstil- og lærvareindustri. Byen har universitet fra 2008 (tidligere pedagogisk høyskole grunnlagt i 1954). Det er også et kurbadsted.

Historikk

Liepāja er første gang nevnt 1263 som korsridderborg. Den fikk byrettigheter i 1625. Dens storhetstid begynte som havn på 1600-tallet i forbindelse med Sverdridderordenens stormester Jacob Kettlers handelsforetagender. I 1871 fikk byen jernbaneforbindelse østover, det utviklet seg en betydelig industri og Liepāja ble Russlands viktigste østersjøhavn. Flåtehavnen ble opprettet 1893. Byen var republikken Latvias hovedstad i 1918–1919. Den ble betydelig ødelagt under andre verdenskrig.

I sovjettiden hadde Liepāja stor militær betydning, og den tidligere sovjetiske flåtebasen Karosta (med blant annet ubåthavn) ligger i dag delvis som en spøkelsesby.

Kultur

Liepāja er hjemsted for flere festivaler og har eget symfoniorkester. Orgelet i Den hellige treenighets kirke var en verdens største mekaniske orgel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg