Bjørn Endreson

Faktaboks

Bjørn Endreson

Bjørn Ingermann Endreson

Født
20. januar 1922, Bærum, Akershus
Død
12. november 1998, Stavanger

Artikkelstart

Bjørn Endreson var en norsk sceneinstruktør, teaterleder og forfatter.

Endreson studerte litteratur og teater i USA. Han var skuespiller og instruktør ved Rogaland Teater i 1957–1960 og sjef for teateret i 1960–1970. Senere arbeidet han som frilanser.

Han stiftet Barneteatret ved Rogaland Teater og gjorde en stor innsats der, både som regissør og som forfatter av barnestykker. I Stavanger skapte han en rekke betydelige forestillinger, blant annet Hvem er redd for Virginia Woolf? av Edward Albee og Henrik Ibsens Brand. På Det Norske Teatret skapte han suverene tolkninger av Samuel Becketts Mens vi ventar på Godot og Sluttspel. I 1976 fikk han Kritikerprisen for en hel ukes Beckettprogram. Også Harold Pinters krevende dramatikk hørte til hans repertoar, spesielt severdig var Ingenmannsland i 1977.

Endreson utgav diktsamlingen Kadens (1946). Som oversetter gjorde han seg bemerket med sin omstridte versjon av Aristofanes' Lysistrata for Telemark Teater (1976), og for gjendiktningene han gjorde for Det Norske Teatret av Jacques Brel er her i kveld og bur bra i Paris (1975), Piaf (1980) og Cats (1985).

Han skrev og regisserte barneforestillingen Hei Kolumbus nei Kolumbus, oppført ved Det Norske Teatret 1986. i

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg