Clas Ohlson

Artikkelstart

Clas Ohlson AB er et svensk detaljhandelskonsern med hovedvekt på jernvarer, husholdnings- og hobbyartikler. Selskapet har fysiske butikker i Sverige, Norge, Finland og Storbritannia, og tilbyr netthandel i de tre nordiske landene.

Virksomhetens hovedkontor ligger i Insjön i Dalarna, hvor grunnleggeren Clas Ohlson i 1918 stiftet selskapet Clas Ohlson & Co, et selskap som drev med postordresalg av blant annet verktøy. Selskapet er børsnotert, men er fortsatt i familiens eie.

I 2020 hadde Clas Ohlson AB en omsetning på rundt 8,3 milliarder svenske kroner og rundt 4500 ansatte fordelt på sine 228 butikker.

Historikk

Clas Ohlson grunnla i 1918 selskapet Clas Ohlson & Co, senere Clas Ohlson AB, i Insjön i Dalarna i Sverige. I oppstarten drev selskapet postordrevirksomhet med salg av blant annet verktøy til flere land. Etter åtte års drift fikk selskapet i 1926 sin første fysiske butikk i Insjön. I tillegg til salg i butikk fortsatte selskapet å drive postordrevirksomheten. I 1989 åpnet Clas Ohlson sin andre butikk i Stockholm i Sverige. Clas Ohlson sin virksomhet i Sverige består i dag av 96 butikker.

I 1991 åpner selskapet sin første butikk i Norge. Siden åpningen av sin første fysiske butikk i Oslo har selskapet ekspandert, og består i dag av 93 butikker i Norge. I 2002 åpnet Clas Ohlson sin første butikk i den finske hovedstaden Helsingfors og har i dag 40 butikker i Finland.

Etter mange års virksomhet i Sverige, Norge og Finland åpnet Clas Ohlson i 2007 sitt første utsalgssted i London i Storbritannia. Selskapet har i dag en butikk i Storbritannia som ligger i Reading. I 2014 fikk selskapet sin første franchise-drevet butikk. Butikken lå i Dubai, men ble lagt ned i 2017. I 2016 gikk selskapet inn i Tyskland med sitt første utsalgssted i Hamburg, før de i 2018 la ned driften av den tyske virksomheten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg