Faktaboks

Leif Heiberg Myrdam
Født
7. august 1938, Asker
Vase

Leif Heiberg Myrdam. Vase. Steingods. Utført ved eget verksted. 1970-tallet.

Leif Heiberg Myrdam er en norsk keramiker og glassdesigner. Han slo igjennom med vaser i steingods med asymmetrisk åpning.

Utdannelse og praksis

Leif Heiberg Myrdam er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1960–1965. Der gikk han på keramikklinjen under Jens von der Lippe. Læreren beskrev ham som intelligent og levende, med spesiell innsikt og kunnskap om sitt fagområde. I perioden 1965–1970 hadde han praksis hos Erik Pløen.

Eget verksted

Fra 1970 har Myrdam drevet eget verksted. Samme år hadde han sin første separatutstilling. Utstillingen som ble en suksess fikk god anmeldelse av Anniken Thue. Myrdam har siden den gang arbeidet med skulpturale, asymmetriske former. Glasurer i flere lag er komplekse, som den gule i jernoksid. Samt den harepelslignende blå glasuren, som blitt hans kjennetegn.

Andre teknikker

I 1980-årene arbeidet Myrdam med å lage koldnålsraderinger i Edvard Munchs atelier på Ekely. Motivene var figurative og tidvis erotiske. I 1990-årene introduserte Benny Motzfeldt ham for kunstglasset. På Gjøvik Glassverk laget han sammen med glassarbeiderne avanserte skulpturer. Disse er utført i vekselvis støpt og blåst glass, med innslag av materialer som jern, porselen og stein. Etter separatutstillingen på Henie Onstad Kunstsenter i 1997 valgte han å trekke seg tilbake.

I 2019 hadde Myrdam en retrospektiv utstilling på Galleri Arcandria. Den ble i 2022 fulgt opp med en utstilling på RAM galleri, der han viste både eldre og nye arbeider.

Leif Heiberg Myrdam er representert i en lang rekke offentlige samlinger i Norge og i utlandet, samt med dekorasjoner i offentlig miljø. I 1970 ble han tildelt gullmedalje i Firenze.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • Galleri Arctandria, Oslo, 2019
  • Galleri Steen, Oslo, 1996
  • Sønderjyllands Kunstmuseum, Tønder, Danmark, 1979
  • Drammen Kunstforening, 1972

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden, 1997
  • «Norsk Kunsthåndverk», Nordisk Konstcentrum, Helsingfors, Finland, 1980
  • «Exempla 74», München, Tyskland, 1974

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skjønsberg, Simen (1970). Bak lov og slå: Roman fra Norge, Gyldendal Norsk Forlag
  • Borda-Pedreira, Joakim (2022). Leif Heiberg Myrdam : Nye arbeider, RAM galleri

Faktaboks

Leif Heiberg Myrdam

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg