Marche
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Le Marche er en italiensk vinregion på Adriaterhavskysten. Området er mest kjent for de hvite vinene laget på druen verdicchio og de montepulcianobaserte røde Rosso Conero og Rosso Piceno. Sangiovese og pecorino er også en viktige druer i regionen.

Faktaboks

Uttale
mˈarke

Marche har hatt vindyrking siden antikken, spesielt i områder som er beskyttet mot de sterke vindene og som har mye sol. Vinene ble tidligere tappet på amfora-lignende flasker, men det er ikke lenger like vanlig.

Landskapet i Marche er bølgende med fjell og kupert terreng som strekker seg fra Appenninene ned mot flatere partier ved Adriaterhavet. Somrene er varme og tørre. I den nordlige delen vest for Ancona er klimaet mer kontinentalt, mens den sørlige delen har Middelhavsklima.

Underområder

Marche har fem områder i den høyeste italienske vinklassifiseringen DOCG. Disse er Castelli di Jesi Verdicchio Riserva DOCG, Conero DOCG, Offida DOCG, Verdicchio di Matelica Riserva DOCG og Vernaccia di Serrapetrona. Videre har regionen 15 DOC og én IGP som dekker hele Marche.

Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC og Verdicchio di Matelica DOC er de mest kjente appellasjonene for verdicchio. Vinene er friske og sitruspreget med en tørr, mandelpreget ettersmak. Riserva-viner fra begge områder fikk DOCG-status i 2011 og må ha minimum 18 måneders lagring

Rosso Conero DOC har navn etter fjellmassivet Monte Conero. Her er det montepulciano som er hoveddrue, selv om sangiovese kan utgjøre opp til 15 prosent av vinen. I Rosso Conero Riserva DOCG er det vanligvis 100 prosent montepulciano, selv om lovgivningen også her tillater 15 prosent andre druer.

Offida ble oppgradert til DOCG i 2011 og kommer i tre varianter: Offida Pecorino DOCG, Offida Passerina DOCG og Offida Rosso DOCG. Pecorino regnes som den beste hvitvinsdruen i dette området med karakteristisk mineralitet og fylde. Den syrefriske og delikate passerina er også en gammel, lokal druesort som opptrer både som spumante, stille vin og søt passito. Rosso er montepulciano-basert og må ha 24 måneders lagring, derav 12 på fat.

I 2017 var årsproduksjonen i Marche 860 000 hektoliter vin (kilde: Italian Wine Central)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg