Faktaboks

Uttale
leˈån

León er en provins i Spania i regionen Castilla–León. León omfatter den nordlige delen av det gamle kongeriket León og har 460 001 innbyggere (2019). Den største byen er provinshovedstaden med samme navn, León.

Provinsens nordlige og vestlige deler inkluderer de kantabriske fjell, med Torre de Cerredo, 2648 meter over havet, som det høyeste punktet. I sørøst ligger nord-mesetaens sletteland.

Klimaet er kontinentalt med 300–400 millimeter i årlig nedbør. Provinsen har relativt kalde vintre. Plantelivet består for en stor del av krattvegetasjon, nærmere bestemt maquis og garrigue.

Jordbruk har tradisjonelt vært viktigste næringsvei, med dyrking av hvete, humle og lin, samt storfe- og sauehold. Landbruket her har vært inndelt i småbruk, såkalte minifundios. Mineral-ressursene er betydelige, med kull og jernmalm, men industrien er lite utviklet. León er blant områdene i Spania hvor landsbyer og rurale tettsteder har opplevd merkbar fraflytting og befolkningsnedgang de senere årene, med mange nedlagte småbruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg