Laslo Benedek

Faktaboks

Laslo Benedek

László

Født
5. mars 1905, Budapest
Død
11. mars 1992, New York City

Artikkelstart

Laslo Benedek var en ungarsk-amerikansk filmregissør.

Han arbeidet som regiassistent ved UFA-studioene i Berlin i 1930-årene, flyktet fra Tyskland etter nazistenes maktovertakelse, og arbeidet en periode i Frankrike og Storbritannia før han ble brakt til Hollywood av MGM-sjef Louis B. Mayer.

Hans første film for MGM (sammen med Gregory Ratoff) var Song of Russia (1944), en kjærlighetshistorie mellom en amerikaner og en russisk jente som ga et idyllisert bilde av USAs krigsallierte Sovjetunionen. Filmen ble etter krigen gjenstand for granskning av senatskomiteen for uamerikansk virksomhet, og flere av de involverte ble svartelistet.

Benedeks gjennombrudd som regissør kom med filmatiseringen av Arthur Millers drama Death of a Salesman (En handelsreisendes død, 1950). Større oppsikt vakte The Wild One (Vill ungdom, 1953), med Marlon Brando som leder for en gjeng ungdomskriminelle som terroriserer en småby og slipper ustraffet fra det.

Gjennom 1950- og 1960-årene arbeidet Benedek for en stor del innen TV. Av hans senere filmer kan nevnes thrilleren The Night Visitor (Mannen som kom om natten, 1970), med Max von Sydow og Liv Ullmann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg