Lars Nordrum

Faktaboks

Lars Nordrum
Født
1921, Oslo
Død
1973
Jørn Nodding og Lars Nordrum i Silkeborg (1946, Nationaltheatret)
Av /Oslo Museum.

Lars Nordrum var en norsk skuespiller. Han debuterte i 1935 på Centralteatret, og fra 1938 var han knyttet til Nationaltheatret, bortsett fra to sesonger på Folketeatret. Han spilte også roller i film og radio.

Nordrum var en begavet karakterkunstner som skapte egenartede sceneskikkelser med en sterkt personlig pregnans. Han skapte minneverdige komedieskikkelser fra Shakespeare og Holberg, gjorde inntrykk på mange som elegant sceneløve i Den glade enke (Nationaltheatret 1955), og sto for en sterk innsats i musikalen FantasticksChat Noir (1965). Som kunstner nådde han imidlertid lengst i tragiske roller, blant dem Osvald i Ibsens Gengangere (1959), Harald jarl i Bjørnsons Sigurd Slembe (1960) og tittelrollen i August Strindbergs Erik XIV (1962), alle tre på Nationaltheatret.

Nordrum hadde sin filmdebut i en mindre rolle i julekomedien Tante Pose (1940), og gjorde seg bemerket i roller blant annet i komedien Vi gifter oss (1951), Tancred Ibsens filmatisering av Vildanden (1963) og Pål Løkkebergs Liv (1967). Mange vil også huske ham i rollen som pianisten Benny i Sverre Udnæs' Aske i Fjernsynsteatret (1973).

Nordrum er også kjent som stemmen til Stompa i hørespillene som ble sendt i Barnetimen på NRK Radio.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg