Lancashire - grevskap i England

Lancashire, grevskap (county) i Storbritannia, Nord-England, ved Irskesjøen; 2903 km2 med 1 134 976 innb. (2001). Omfattet til 1974 også de to storbyfylkene (metropolitan counties) Merseyside og Greater Manchester. Hovedby: Preston.

Faktaboks

Lancashire
Uttale
lˈæŋkəʃə

Natur

Landet er lavt ved kysten og hever seg mot nord og øst mot Penninene. Høyeste punkt er Wards Stone (560 moh.). Elvene Lune og Ribble drenerer området.

Befolkning

Lancashire har fra gammelt av vært sterkt urbanisert, og ca. 90 % av befolkningen bor i byer. De største byene er Blackpool, Blackburn, Preston, Lancaster og Burnley. Den sentrale delen av Lancashire, inkludert byene Preston og Chorley, ble 1970 utpekt til Central Lancashire New Town i et forsøk på å stimulere næringsgrunnlaget. Skelmersdale i den sørvestlige delen av Lancashire ble 1961 gjort til new town av lignende årsaker.

Næringsliv

Det rike kullfeltet mellom elvene Mersey og Ribble, sammen med gode kommunikasjonslinjer (elver, kanaler, jernbaner), skapte fra slutten av 1700-tallet grunnlaget for et av verdens største tekstilindustriområder. Økonomisk nedgang i begynnelsen av 1970-årene rammet de tradisjonelle næringer (gruvedrift og tekstilindustrien) sterkt. Senere er det etablert høyteknologisk og elektronisk industri med bl.a. produksjon til romfartsindustrien. I lavereliggende områder finnes godt jordbruksland med handelsgartnerier og meieribruk. Lancaster og Preston er de viktigste handels- og industribyer. Langs kysten finnes en rekke turistsentre, f.eks. Blackpool, Lytham St. Anne's og Morecambe.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg