Burnley

Artikkelstart

Burnley er en by i Storbritannia, i det nordlige England, i grevskapet Lancashire, om lag 35 kilometer nord for Manchester. Byen har 81 548 innbyggere (2011), byområdet har 87 059 innbyggerre og et areal på 111 kvadratkilometer. Burley ligger der elvene Burn og Calder møtes.

Faktaboks

Uttale
bˈə:nli

Som mange andre engelske byer, vokste også Burnley kraftig i det attende århundre under den industrielle revolusjon, hovedsaklig tilknyttet bomullsindustrien. Byggingen av den 204 kilometer lange Leeds and Liverpool Canal gjorde det mulig å frakte kull til byen, og veving ble den dominerende industrien. Den generelle økonomiske nedgangen på 1950-tallet rammet også Burnleys bomullsindustri og i dag preges næringslivet av variert industri med blant annet fremstilling av fly- og bildeler. I 2013 var Burnely det området i England som hadde flest nyetableringer.

Bykjernen har vært gjenstand for omfattende byfornyelse. Towneley Hall fra 1600-tallet er museum og kunstgalleri. Weaver's Triangle er et område som består av 1900-talls industribygninger samlet rundt Leeds and Liverpool Canal med betydelig historisk verdi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg