Lamberto Gardelli

Faktaboks

Lamberto Gardelli
Uttale
gardˈelli
Født
8. november 1915, Venezia, Italia
Død
17. juli 1998, München, Tyskland

Artikkelstart

Lamberto Gardelli, italiensk-svensk dirigent, kjent som operadirigent innenfor det italienske repertoaret. Gardelli gjorde en stor innsats for musikklivet i Stockholm og København, og ble svensk statsborger.

Han var 1957–62 gift med den danske sopranen Else Margrethe Gardelli.

Utdannelse

Gardelli studerte ved Liceo Musicale Rossini i Pesaro og ved Santa Cecilia-akademiet i Roma. Han ble assistent for dirigenten Tullio Serafin og samarbeidet med operakomponistene Pietro Mascagni og Francesco Cilea.

Karriere

Gardelli debuterte offisielt som dirigent med Giuseppe Verdis La traviata ved Operaen i Roma i 1944, men skal ha dirigert også tidligere.

Han var dirigent ved Kungliga Operan i Stockholm 1947–55 og dirigerte også på Drottningholms slottsteater. Han hadde engasjement som gjestedirigent ved Danmarks Radios Symfoniorkester 1955–61 og var senere sjefdirigent for dette orkesteret 1986–88. Gardelli ledet en rekke operaforestillinger på Det Kongelig Teater i København.

Gardelli var knyttet til Operaen i Budapest 1961–66, et samarbeid som varte til inn i 1990-årene, og her ledet han også oppførelser av symfonier av Anton Bruckner og Gustav Mahler.

Gardelli var særlig anerkjent som Verdi-dirigent. Han ledet Verdi-forestillinger ved festivalen i Glyndebourne fra 1964 og var fast gjest ved Covent Garden-operaen i London 1969–82. Han ledet også forestillinger ved Metropolitan i New York fra 1966 og ved Deutsche Oper i Berlin.

For plateselskapet Philips gjorde han en rekke eminente innspillinger med berømte solister av Verdis tidlige og sjeldent oppførte operaer, og bidro dermed til å skape fornyet oppmerksomhet om disse verkene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg