Lamberto Gardelli, italiensk dirigent, kjent som operadirigent innenfor det italienske repertoaret, var lenge engasjert ved Kungliga Operan i Stockholm og ble svensk statsborger.

Gardelli studerte ved Liceo Musicale Rossini i Pesaro og ved Santa Cecilia-akademiet i Roma. Han ble assistent for Tullio Serafin og samarbeidet med Pietro Mascagni og Francesco Cilea. Gardelli debuterte offisielt som dirigent med Giuseppe Verdis La traviata ved Operaen i Roma i 1944, men skal ha dirigert også tidligere.

Gardelli var dirigent ved Kungliga Operan i Stockholm 1947-55 og dirigerte også på Drottningholms slottsteater. Han hadde engasjement som gjestedirigent ved Danmarks Radios Symfoniorkester 1955-61. Gardelli var knyttet til Operaen i Budapest fra 1961, et samarbeid som varte til inn i 1990-årene, og her ledet han også oppførelser av blant annet Bruckner- og Mahler-symfonier.

Gardelli var særlig anerkjent som Verdi-dirigent. Han ledet Verdi-forestillinger ved Covent Garden i London, Glyndebourne og Metropolitan i New York. For plateselskapet Philips gjorde han en rekke eminente innspillinger med berømte solister av Verdis tidlige og sjeldent oppførte operaer, og bidro dermed til å skape fornyet oppmerksomhet om disse verkene.

Han var 1957-62 gift med den danske sopranen Else Margrethe Gardelli.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.