Faktaboks

Labrufoss

Labrofoss

Labrofoss
Thomas Fearnley: Labrofossen. Olje på lerret, 1838.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 4.0
Labrofossen
J.C. Dahl: Labrofossens øvre fall. Olje på lerret, 1855-56.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Labrufoss er en 41 meter høy foss i Numedalslågen, Kongsberg kommune, Buskerud fylke, rundt fem kilometer sør for sentrum. Labrufossen var et yndet motiv hos norske malere under nasjonalromantikken. Fossen er gjengitt i malerier av J. C. Dahl (1828 og 1856), Thomas Fearnley (1837 og 1838) og Hans Gude (1862), alle i Nasjonalmuseet i Oslo.

Fallet ble utbygd 1910 i Labro kraftstasjon (maskininstallasjon 25 MW). Kraftstasjonen ble i 1983 erstattet av Skollenborg kraftverk der fallhøyden i Labrufoss og den nedenforliggende Gravenfoss er utnyttet i et felles verk med en maskininstallasjon på 97 MW og en midlere årsproduksjon på 393 GWh; fallhøyden er 60,1 meter.

Ved Labrufoss ligger Labromuseene som består av Norsk Vassdragsmuseum, Numedalslågens Fløtingsmuseum og Norsk Vegmuseum, Region Sør/Buskerud.

Navnets første ledd er visstnok ordet lað, om sted hvor varer på båt ble innlastet.

Kart

Labrufoss
Labrufoss
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg